Burjassot treballa per entrar a formar part de la Ruta de la Seda projectada per la Unesco

9 febrer 2016|Burjassot

Divendres passat 5 de febrer, l’alcalde de Burjassot, Rafa García, acompanyat de dos tècnics de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut de Burjassot (IMCJB), va mantenir una reunió amb José María Chiquillo, coordinador d’Espanya del projecte de la Unesco Ruta de la Seda, i amb José Manuel Gironés Guillem, president del Centre Unesco València. La reunió va tenir lloc en el Palau de Tamarit, antiga residència senyorial i taller de seda.

L’objectiu la trobada era començar a treballar en les gestions necessàries perquè Burjassot, municipi de marcada tradició sedera, passara a formar part de les localitats valencianes que s’inclouen en la mil·lenària Ruta de la Seda. Aquesta ruta va nàixer fa 2.300 anys, per a intensificar les relacions comercials, però també per a promocionar l’enteniment mutu, el turisme, la tolerància, el diàleg i el respecte a les diferents religions i maneres de vida. L’Ajuntament es troba ara a l’espera de la recepció de la documentació que li permeta optar a la inclusió en l’Atles Raonable, document que situa les ciutats amb recursos entorn de la sederia en tots els municipis de la Comunitat, elaborat per Unesco València, així com els seus elements arquitectònics, monumentals i culturals, per a dissenyar un mapa de les rutes de la seda dins d’aquesta regió. Aquest atles té vocació de tenir rigor científic i qualitat divulgativa, perquè puga arribar “al màxim públic possible”, especialment a escolars i a turistes.

Fou a la finals de 2013 quan Espanya, en la primera trobada del Programa Unesco de la Ruta de la Seda celebrada en Xian (quilòmetre zero del recorregut), va demanar una revisió dels mapes històrics de la ruta, que llavors acabaven a Venècia, perquè s’incloguera a València (quilòmetre 9.090) en la Ruta de la Seda. A l’agost de 2015, el Consell de Ministres va acordar recolzar la iniciativa “València, Ciutat de la Seda 2016”, dins de “l’Estratègia de la Comunitat Valenciana en la Ruta de la Seda 2016-2020”.

Amb aquesta primera trobada, l’Ajuntament pretén que el municipi de Burjassot veja reconeguda la importància que tant la producció com el comerç d’aquest teixit va tenir per a la ciutat, al mateix temps que pretén formar part de les localitats valencianes que, per la seua tradició sedera, vegen el seu nom reconegut en aquest important entramat de cultures.