Diferents hortalisses i cultius creixen en els col·legis de Burjassot

1 desembre 2015|Burjassot

Cada dia, els alumnes de diferents col·legis de Burjassot, a més d’aprendre matemàtiques, llengua o idiomes, entre altres matèries, també aprenen a conéixer les lleis de l’horta valenciana. Durant un temps determinat dins de l’horari escolar, els alumnes deixen a un costat llibretes, bolígrafs, pissarres i diccionaris, per eixir a l’aire lliure i, servint-se d’aixades, rasclets i uns altres útils de llaurar, aprendre a, per exemple, saber distingir les llavors de diferents cultius, sembrar la terra, esperar i, finalment, recol·lectar les hortalisses que ells mateixos s’encarreguen de plantar, cuidar i fer créixer.

Aquest valuós aprenentatge és possible gràcies als Tallers d’Horts Escolars Ecològics i Jardineria Sostenible, impulsats des de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Burjassot, dirigida per Laura Espinosa, en col·laboració amb l’associació “Sembra en saó”, que s’estan duent a terme en els col·legis Fernando de los Ríos, Nostra Senyora dels Desemparats, Juan XXIII, Villar Palasí i Sant Joan de Ribera. En centres que, per falta d’espai, no és viable crear un hort, es durà a terme el Taller de Jardineria Sostenible.

Dimecres passat (25-11-2015), Laura Espinosa, regidora d’Educació, va acudir a veure com es desenvolupava una d’aquestes classes, sobre el terreny. Concretament, va assistir al Taller d’Hort Escolar Ecològic que es duu a terme en el pati del col·legi Fernando de los Ríos, un espai considerat ara com a hort, verd i cada vegada més sembrat. Allí, de la mà docents del centre, de la presidenta de “Sembra en saó”, Lucía Prats, i de Paco Morcillo, monitor, va poder observar, de primera mà, com els alumnes de 6é de Primària plantaven enciams, regaven alguns dels cultius ja plantats o feien labors de compostatge.

Enciams, faves, cebes, alls tendres, coliflor, bròcoli, carxofes o bledes són solament alguns dels cultius que els alumnes, en xicotets grups i organitzats grups de treball, estan fent créixer. Però no solament fan créixer hortalisses en l’hort sinó que, a més i com a valors afegits a aquesta activitat, segons els docents i els responsables de Sembra en saó, aquest tipus de tallers també fa que els xiquets treballen en equip, es comprometen amb les seues tasques en l’hort, adquirisquen responsabilitat i valors tan importants com la solidaritat, la resolució de conflictes o imprevists o l’interés per la terra i, en definitiva, el Medi ambient.

L’associació “Sembra en Saó” es va crear en 2005, amb l’objectiu principal de promoure l’agricultura ecològica com a forma de millorar la qualitat de vida de les persones. Així, entre les seues finalitats, està fomentar en els centres escolars, el respecte al Medi ambient, l’aprenentatge del cultiu de la terra i, al temps, l’adquisició d’hàbits de vida saludables.