L’Hort d’Almenar serà de propietat municipal ampliant el catàleg de jardins de Burjassot

16 octubre 2018|Burjassot

Hort Almenar

L’Hort d’Almenar serà de propietat municipal. L’Ajuntament de Burjassot recuperarà aquest pulmó verd mitjançant un procés d’expropiació per al gaudi dels veïns i veïnes del municipi. Aquest particular paisatge és una representació única del model tradicional de jardí valencià. Situat al costat de l’estació de metro de Burjassot, en breus dates es podrà visitar gràcies a l’acció de recuperació del mateix duta a terme pel Consistori.

Amb una superfície de 2.000 metres quadrats, aquest jardí singular té més de tres dècades, ja que la seua creació data de 1985. Aquesta va ser possible gràcies a l’obstinació i al treball que van desenvolupar els biòlegs Julio Lacarra i Ximo Sánchez, que es van embarcar en el projecte de convertir un solar ple d’enderrocs en un autèntic jardí mediterrani, el que hui es coneix com a l’Hort d’Almenar.

La singularitat del jardí, amb el seu traçat rectilini o el reg per inundació, per séquies, ve també marcada per la seua qualitat ambiental, ja que les senderes i camins a través dels quals es pot recórrer estan ombrejats i, a més, respecten la diversitat existent. L’*Hort d’Almenar constitueix, segons els seus creadors, “una xicoteta mostra del mític Jardí de l’Edén, origen de la jardineria en totes les cultures i més particularment en la jardineria mediterrània“.

De fet, quan es passeja per aquest pulmó verd de Burjassot, es troben bons exemples de la cultura mediterrània: l’aigua, com a símbol de la vida en fonts, safaretjos i séquies; l’arbrat, que matisa la llum i refresca l’ambient i la presència d’abundants plantes aromàtiques. També és refugi i hàbitat per a tota la fauna silvestre.

Aquest meravellós espai verd es va sumar l’any 2015 al catàleg de jardins de Burjassot”, tal com assenyala l’alcalde de Burjassot, Rafa García, artífex d’aquesta inclusió gràcies al conveni de col·laboració signat aqueix any amb Julio Lacarra i Ximo Sánchez, gestors del jardí.La signatura del conveni va ser el punt d’inici del gran treball que s’ha dut a terme per a aconseguir que el jardí siga de totes i de tots els burjassoters. Era per a mi un compromís envers la ciutadania de Burjassot que el jardí fora del poble i ara ho hem pogut aconseguir”, ha declarat el primer edil. A més, la seua singularitat “farà possible que els nostres escolars, majors i, en definitiva, tot el poble, conega el gran tresor que suposa disposar d’aquest jardí”.

Així, el projecte preveu fer visites guiades per a explicar el valor d’aquesta gran joia mediambiental. L’any 2001, l’Hort d’Almenar rebia el Premi Magíster de Paisatgisme de la Universitat de València, reconeixent-se tant la importància del disseny històric utilitzat en la seua realització, com el valor de les espècies emprades; exemplars d’un valor mediambiental incalculable. Fent referència a les espècies que recull el jardí, es pot contemplar “gesmiler de les Açores i gesmiler blau, tarongers de Louisiana, una Jacaranda amb un valor estimat de més de 2.500 euros o llentiscles, juntament amb bambús, oliveres o lligabosc i murta”.

Destaca dins del catàleg arbori una alzina monumental, que aconsegueix un valor de més de 7.900 euros o tres roures de Virgínia, dos d’ells valorats en 9.000. Moreres, baladres, palmeres canàries o freixes seran també altres de les espècies que es podran contemplar en la visita a un dels racons més bells de Burjassot, que passarà a ser municipal, després d’un procés d’expropiació, en estar catalogat com a zona verda dotacional.

Dilluns passat 15 de setembre, es va celebrar el Ple Municipal pel qual es va aprovar la modificació pressupostària per a dur a terme l’expropiació de l’Hort d’Almenar.