Un estudi de l’IVIE analitza el present de Burjassot i presenta línies estratègiques per al seu futur

17 febrer 2015|Burjassot

En el marc del Consell Municipal de Participació Ciutadana, celebrat ahir (16-02-2015) en el Saló d’Actes de la Casa de Cultura, un centenar de persones, entre autoritats, representants de partits polítics, així com una nodrida representació del teixit associatiu de Burjassot, va assistir a la presentació de l’estudi sobre el municipi, realitzat per l’Institut Valencià d’Investigacions Econòmiques (Ivie). L’estudi, encarregat per l’Ajuntament de Burjassot, des de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut (IMCJB), presenta una exhaustiva anàlisi sobre la situació actual de Burjassot, des de diferents prismes per a, al temps, llançar una sèrie de línies estratègiques en les quals traçar el futur de Burjassot per convertir-la en una ciutat desitjable per habitar en ella.

La sessió va estar presentada per l’alcalde de Burjassot, Rafa García, qui va estar acompanyat per Olga Camps, regidora responsable de l’IMCJB. Els ponents, autors tots dos de l’estudi i encarregats d’exposar ahir les principals conclusions d’aquest estudi anomenat “Reflexions estratègiques sobre el futur de Burjassot”, van ser Francisco J. Goerlich Gisbert, Catedràtic de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat de València i professor de l’Ivie, i d’Ernest Reig Martínez, Catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de València i també professor de l’Ivie.

L’objecte de l’estudi de les reflexions que es plantegen en el document, que es pot consultar íntegre en la web municipal, www.burjassot.org, és oferir uns suggeriments bàsics per establir una estratègia realista i viable per al futur de Burjassot, tenint com a punt de partida la consecució d’una millor qualitat de vida dels seus ciutadans i tenint en compte les particularitats de la localitat com, per exemple, la seua extrema proximitat a la ciutat de València. Per al seu desenvolupament s’ha comptat amb la col·laboració d’institucions públiques i privades, associacions, ciutadania, partits polítics i experts locals en diferents camps.

L’estudi, de 190 pàgines, conté, en primer lloc, un diagnòstic de la situació socioeconòmica actual de Burjassot per a després, en un segon apartat, detallar l’anàlisi DAFO del municipi, açò és les seues febleses, les seues amenaces, les seues fortaleses i les seues oportunitats. El tercer apartat conté les línies estratègiques que cal seguir en un futur, basades en dues idees força: concentrar l’atractiu de la ciutat en l’important paper que juga la qualitat de vida dels seus ciutadans i la importància del context metropolità. Els autors de l’estudi van exposar com a principals punts forts de Burjassot, entre uns altres, la presència de dos campus universitaris en el seu territori, les bones comunicacions, la proximitat de Fira València, la presència d’un fort moviment associatiu, la potent oferta cultural, la presència d’horta amb interès paisatgístic i la particularitat que té Burjassot de perfilar-se encara amb un ambient tranquil, de poble, però equipat amb tots els serveis d’una gran ciutat.

Com a principals línies estratègiques que cal seguir per a la consecució d’un futur prometedor, que dibuixe una ciutat social i mediambientalment sostenible, es van plantejar estratègies com aprofitar la densitat demogràfica del municipi, consolidar un sector comercial potent ajudant als comerços a adaptar-se a les Noves Tecnologies, afavorir les sinergies amb la Universitat de València, tractar de superar la fragmentació del terme municipal, intensificar la ja de per si mateix potent oferta cultural, apostar per la sostenibilitat mediambiental promocionant l’ús de la bici i el transport públic, potenciant la creació de zones verdes i reduint el trànsit en el centre urbà i, finalment, continuar apostant per una administració transparent i participativa.