BPT – Víctor. Tasts de màgia suculents de terra endins

Gaspatxos d’Aiora

Ingredients:

  • 2 kg de pollastre
  • 1 kg de conill.
  • 1 perdiu, colomí o colom

  • 1 cabeça d’alls
  • Tomaca
  • Pebre roig

Ingredients per a la coca:

  • 1 kg de farina
  • Aigua
  • Sal

BPT - Víctor. Tasts de màgia suculents de terra endins

Preparació dels gaspatxos i la coca

Es trosseja la carn, i se sofrig amb mig litre d’oli d’oliva, es posa a bullir amb una cabeça d’alls en l’olla amb aigua i es reserva l’oli.

Mentre s’està coent la carn es prepara la coca de la següent forma :

Es posa la farina en forma de piràmide, es fa un buit en el centre i es feta una cullerada de sal amb aigua molt calenta, es fa una massa estenent-la amb un corró, fent una coca redona molt fina, es cou en un forn molt calent.

Una vegada cuita la coca, es parteix en trossets molt xicotets.

A part en una paella amb l’oli de sofregir la carn es frig una tomaca madura i pimentó xicotet, s’afigen trossos de coca i el caldo de coure la carn i es deixa coure afegint sal i safrà.

La carn se serveix a part en una font.

Aquest plat es continua preparant amb els mateixos ingredients que els nostres avantpassats i la seua forma de menjar és sense plat ni cullera, utilitzant la coca sencera com a recipient i trossos de la mateixa doblegats com a cullera. També se li pot afegir allioli.

Curiositats:

BPT - Víctor. Tasts de màgia suculents de terra endins

Gaspatxos de muntanya

Comença el fred i amb aquest l’època de gaspatxos, un plat que no només  conté l’essència de les terres de muntanya i de les nostres comarques d’interior sinó que es tracta d’un cuinat, també, molt valencià.

Us transcric literalment, perquè em sembla molt encertada i clara, l’opinió de Llorenç Millo en el seu llibre Gastronomia Valenciana, respecte dels gaspatxos:

«La preponderància de la cuina dels arrossos ha estat la causa que molts altres cuinats no hagen sobresortit gaire fora dels límits comarcals. Un d’ells són els gaspatxos, en plural, i no en singular, perquè en aquest darrer cas és plat rellevant de les cuines andalusa i extremenya, és un preparat culinari que té un lloc prominent en la cuina de la Manxa, però que no per això perd ni un punt de la seua valenciania, ja que és autòcton d’Aiora, Énguera, la Canal de Navarrés, la Foia de Castalla i altres comarques alacantines. una vegada més cal parlar d’aquell principi comú a l’alimentació humana segons el qual a iguals o semblants medis agrícoles i climàtcs correspon una cuina similar.»

És un plat que utilitza com a base la carn de caça, la coca per a gaspatxos i les herbes aromàtiques de la muntanya.

La recepta que propose és pròpia de la tardor. Espere que us agrade.