Burjassot avança en la rehabilitació del Teatre El Progrés amb la contractació del servei de redacció del projecte i la direcció d’obra

20 febrer 2024|Burjassot

Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – Next Generation EU

Amb pas ferm i avançant en els terminis marcats per a tornar a donar esplendor a una de les instal·lacions culturals més volgudes pels burjassoters i burjassoteres: el Teatre El Progrés. Així està treballant l’Ajuntament de Burjassot que, recentment, ha aprovat l’adjudicació de la contractació del servei de redacció del projecte de rehabilitació del Teatre El Progrés  i el contracte de la direcció d’obra, així com la coordinació de la seguretat i salut durant l’execució. Totes dues accions tindran un cost pròxim als 80.300€.
Continuem avançant en la rehabilitació d’un dels espais culturals més volguts i alhora més especials per al nostre municipi”, tal com ha assenyalat l’alcalde de la localitat, Rafa García, “durem a terme una profunda remodelació que el convertisca en un edifici modern, sostenible i que done resposta a les necessitats de la ciutadania. Un espai que acollirà actes culturals i socials, amb garanties i amb l’equipament necessari per al seu desenvolupament. Des de l’Ajuntament, continuem apostant per la cultura i la rehabilitació de El Progrés està marcat com un objectiu clau per a nosaltres; rehabilitació per a la qual hem fet un pas més amb l’adjudicació de la redacció del projecte que haurà d’estar realitzada en tres mesos”.
Sense que perda la seua essència”, en paraules del màxim representant municipal, “la rehabilitació del Teatre El Progrés suposarà comptar amb una instal·lació moderna que tindrà espais diàfans que s’adequaran a les diferents necessitats de les entitats que facen ús d’ell a cada moment. Espais que, a més, seran accessibles tant cognitiva com sensorialment.”
El projecte de rehabilitació del Teatre El Progrés, inaugurat el 26 de maig de 1931, suposarà la seua transformació en un Centre Sociocultural Polivalent que podrà acollir activitats i projectes de totes les disciplines d’arts escèniques tant a nivell professional, amateur o de formació per a les veïnes i els veïns de Burjassot, al mateix temps que es convertix en un centre de referència per als joves del municipi i un lloc de trobada per a tota la ciutadania.
El renovat espai podrà acollir activitats programades des del propi Consistori, ja siguen culturals, juvenils i socials, com per exemple teatre, dansa, música, exposicions, tallers…Així mateix, també es contempla la cessió de la instal·lació per a la creació i la difusió artística, donant cabuda a associacions municipals per al desenvolupament de les seues activitats, principalment culturals, oferint els espais adequats. D’esta manera, l’Ajuntament garantirà la participació activa dels ciutadans en la vida cultural de Burjassot i també posarà en marxa les Residències de Creació Artística, dirigides especialment a joves creadors del municipi. Podrà acollir també programació d’arts escèniques i música de promotors externs a l’Ajuntament que complementen la programació cultural municipal.
Per a aconseguir tot això, es durà a terme un projecte d’adequació de tots els seus espais, amb un pati de butaques polivalent amb possibilitat d’adaptació ràpida i senzilla a un pati amb o sense seients; una caixa escènica adequada amb sistema d’àudio, llums i vídeo, braços escènics, telons i linòleum i l’adequació de la zona de camerinos, així com de la sala de calfament i estiraments.Este nou espai serà també local d’assaig i disposarà d’una zona per a tal fi igual que d’aules de formació, espai d’exposicions i una zona de descans.
El mes d’abril passat, l’Ajuntament aprovava una modificació pressupostària destinada a la contractació de la redacció del projecte de rehabilitació del teatre i a l’acceptació de l’ajuda concedida en el Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics (PIREP) de les Entitats Locals, dissenyat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – Next Generation EU.
En este primer moment, fase actual, més de 615.000 euros es dedicaran al Teatre El Progrés, quantitat que es veurà augmentada també amb fons municipals fins a arribar al cost total de l’obra de rehabilitació de l’edifici que superarà el milió i mig d’euros.