L’alcalde, Rafa García, clausura la jornada que situa a “Burjassot com a exemple en la gestió eficient i sostenible de l’aigua”

24 novembre 2022|Burjassot

Jornada gestión del agua 2

La Casa de Cultura de Burjassot ha albergat aquest matí (23-11-2022) una jornada dedicada íntegrament a l’aigua que persegueix donar compte de la tecnologia d’avantguarda, la digitalització i les eines que s’empren per a assegurar una gestió sostenible. El cas d’èxit de Burjassot ha promogut que siga aquest municipi qui haja acollit aquesta trobada que ha comptat amb la presència d’experts de les dues universitats valencianes i de la companyia Global Omnium.

Carlos Rodríguez Bielsa, vicepresident de la Diputació de València i alcalde de Mislata, juntament amb el CEO de Global Omnium, Dionisio García Comín, han inaugurat la jornada, mentre que l’alcalde del municipi amfitrió, Rafa García, ha posat el punt i final qualificant-la de “molt interessant per l’alt nivell dels ponents que han participat” i, al temps, ha agraït la presència de nombrosos alcaldes i alcaldesses veïns. “La sequera és un problema de primera magnitud i tenim l’obligació d’assumir aquest compromís. En el cas de Burjassot, la veritat és que no hem tingut cap queixa veïnal quant a la implantació d’aquesta tecnologia, de manera que agraïm especialment a Global Omnium el seu treball”.

Per part seua, Carlos Rodríguez Bielsa ha assegurat que la Diputació de València està compromesa amb el compliment dels ODS que marca l’agenda 2030 i especialment en matèria d’aigua on s’ha de tindre en compte l’economia del cicle de l’aigua de no gastar més de la que es té. “Les administracions hem d’esforçar-nos per a garantir l’accés a un bé bàsic i l’eina perfecta és la digitalització per a fer que l’aigua tinga un futur sostenible i eficient”.

Cas d’èxit de Burjassot

María Silvestre, de Global Omnium ha sigut la primera a intervindre per a donar compte de totes les inversions, millores i eines tecnològiques de les quals disposa Burjassot i que el situen com un dels municipis on millor es gestiona l’aigua, amb nivells de rendiment hidràulic -això és, amb menor quantitat de pèrdues o fugides d’aigua- d’un 84 per cent. “Per a Global Omnium, sempre ha sigut una obligació moral treballar per a augmentar els rendiments hidràulics quan ningú es preocupava per aquests aspectes. Ara, per als qui han fet els deures: inversió, sectorització i digitalització -com és el cas de Burjassot- és una oportunitat perquè moltes subvencions van lligades a aquests índexs i en el futur serà sens dubte una obligació”, ha puntualitzat Silvestre.

A Burjassot s’ha invertit de manera continuada durant els últims anys, s’ha sectoritzat el conjunt de la xarxa -això és, dividir el municipi en xicotetes xarxes autònomes per a detectar problemes de manera àgil i actuar sobre ells- i des de, 2020, el sistema està digitalitzat. Amb tot, “la gestió de l’aigua urbana és eficient i sostenible”. Burjassot disposa de més de 90 quilòmetres de canonades, se serveix aigua a més de 20.000 abonats i disposa de les millors eines tecnològiques.

Amparo López, catedràtica d’Enginyeria Hidràulica de la UPV, ha abordat “el futur digital en la gestió de l’aigua. Enginyeria per a la sostenibilitat” i ha afirmat que en matèria d’aigua “ho fem molt bé, tenim uns rendiments boníssims, en altres llocs on no té problemes ni inquietud per la reserva d’aigua no tenen rendiments. Nosaltres portem molts anys treballant per a mesurar i tindre ganes de fer-ho” .

Per part seua, Franscesc Hernández, catedràtic del grup Economia de l’Aigua de la Universitat de València, ha assegurat en la seua ponència que “la digitalització ha de ser l’espurna que ens llance a millorar l’eficiència i la sostenibilitat de l’aigua per a fer les coses bé. EL PERTE és una oportunitat per a fer-ho possible, no per moda, sinó perquè ho necessitem. No hi ha un altre camí. No és una moda. O ho fem o en el futur el passarem francament malament”.

Ignacio Moreno, responsable del servei de millora del rendiment de Global Omnium, ha detallat la bateria d’eines de les quals disposa la companyia valenciana per a augmentar, optimitzar i millorar l’ús de l’aigua i la seua gestió amb l’objectiu d’aconseguir les fugides zero. Ha posat l’exemple de Burjassot que localitza, controla i arregla una fugida d’aigua en menys de 24 hores gràcies a la sectorització i monitoratge de la xarxa. “Revisar 90 quilòmetres de xarxa pot costar més de 5 setmanes per a localitzar una fugida amb les pèrdues que això suposarien”. Els avantatges són molt notables, els clients tenen accés a tota la seua informació i es factura exactament el que es consumeix.

Finalment, Miguel Ángel Ayllón, responsable d’Enginyeria de Global Omnium, ha abordat les oportunitats actuals a l’abast per a municipis de qualsevol grandària perquè aquests puguen digitalitzar les seues instal·lacions hidràuliques, informant sobre el PERTE de digitalització d’aigua com a projecte estratègic del govern.