L’exposició ‘Topografia mèdica de Burjassot’ posa punt i final als actes pel 450 aniversari de Les Sitges

30 novembre 2023|Burjassot

Des de 02/12/2023 fins a 31/12/2023

Expo Topografía médica Burjassot

Les celebracions a propòsit del 450 aniversari de l’inici de la construcció de les Sitges de Burjassot finalitzaran amb un homenatge al metge i cronista de Burjassot, Arturo Cervellera Castro, amb motiu del centenari de la publicació de la seua obra, ‘Topografía médica de Burjasot’.

Així, el 2 de desembre a les 12 h, en el passeig de Concepción Arenal, l’homenatge començarà amb el descobriment d’una placa commemorativa en la vivenda familiar i lloc on va tindre la consulta Don Arturo. A continuació, a les 12.30 h, s’inaugurarà l’exposició que l’Ajuntament de Burjassot, des de les regidories de Cultura i Joventut dirigides per Javier Naharros, ha elaborat a partir de la vida i trajectòria d’Arturo Cervellera Castro, així com de la seua ‘Topografía’. L’exposició es podrà contemplar en la primera planta de la casa consistorial.

La ‘Topografía Médica de Burjassot’ és una obra del doctor Arturo Cervellera, escrita l’any 1921. Fins a la data, la població no comptava amb cap publicació que abordara en profunditat els diferents aspectes de Burjassot. Guardonada amb el premi Röel en 1922, es va publicar l’any 1923 per l’Institut Mèdic Valencià. L’obra s’ocupa de la descripció de Burjassot amb tots els seus detalls.

Les topografies mèdiques eren informes sobre la salut i higiene públiques de municipis espanyols que es realitzaven amb la finalitat d’establir una geografia mèdica d’Espanya. Els diferents informes partien d’una detallada descripció física de la zona on se situava la població, a més de tots els aspectes econòmics sobre els quals se sustentava, de manera detallada, així com les característiques mèdic-higièniques de la població. Els informes s’acompanyaven de diverses fotografies dels municipis i dels seus habitants, a més de croquis i mapes, tot això realitzat amb els mitjans tècnics dels mateixos autors. El període de gran desenvolupament d’estes Topografies va ser entre els anys 1885 i 1939, encara que ja havien iniciat la seua marxa en el segle XVIII. Després de la Guerra Civil Espanyola, van decaure davant la implantació dels sistemes sanitaris públics.

Les persones que acudisquen a visitar l’exposició, estructurada en diferents panells, podran acostar-se a l’estructura, els carrers i els edificis públics i les vistes panoràmiques del Burjassot dels anys 20 del segle passat. Un interessant viatge en el temps, hui possible gràcies al treball del doctor, i cronista del seu poble, Arturo Cervellera Castro.