Les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, declarades Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial

1 abril 2021|Burjassot

AM Los Silos
Amadeus

El Consell de Ministres, a proposta del ministre de Cultura i Esport, ha declarat recentment a les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial. I és que la Llei 10/2015, de 26 de maig, per a la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial estableix que correspon al Ministeri de Cultura i Esport, en col·laboració amb les diferents Comunitats Autònomes, la salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial mitjançant la Declaració de Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial, a més de regular el procediment de declaració.

Es compleix així el compromís del ministre de Cultura de proposar les bandes de música valencianes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial en la trobada amb la Federació de Societats Musicals Valencianes, que va tindre lloc a València al juny de 2020. Amb aquesta declaració, es reconeix a nivell nacional el gran valor de les bandes de música, els seus centres educatius i les Societats Musicals que les sustenten, les quals conformen, a més d’un rellevant patrimoni cultural, un extraordinari fenomen associatiu, present en tot el territori de la Comunitat Valenciana, el qual genera al seu torn espais de relacions intergeneracionals entre els seus socis i sòcies.

Des dels seus orígens fins al dia de hui, la música de banda troba la seua màxima expressió, diversitat i grau de desenvolupament a la Comunitat Valenciana, exercint d’influència a la resta d’Espanya i fins i tot a nivell internacional. En l’actualitat hi ha registrades un total de 550 Societats Musicals federades, amb més de 1.100 bandes de música, més de 43.000 músics, 60.000 alumnes, més de 200.000 socis, 600 centres educatius (400 escoles de música i 170 escoles d’educands i 30 centres autoritzats), la qual cosa representa més de 5.000 professors.

A Burjassot, la tradició de les societats musicals ve des de lluny. Clars exemples són la Unió Musical Amadeus, creada en 2007, la qual compta amb la seua Orquestra i la seua pròpia banda o la longeva Agrupació Musical Los Silos de Burjassot. Fundada en 1950 per per Sr. Pedro Bueno Gil i Sr. José Barrera Bort, tots dos músics van crear inicialment la Junta Municipal per al foment de la Música, creant l’Escola de Solfeig que impartia classes en el conegut “Embarronat” del Pati de Les Sitges. Molt ha plogut des de llavors fins al dia de hui, on l’A.M Los Silos compta amb una Banda Juvenil, una Banda Simfònica composta per més de 110 músics, una Escola de Música amb més de 300 alumnes i alumnes, una orquestra i una coral. A més, no es podria entendre cap esdeveniment festiu esdevingut a Burjassot sense l’acompanyament musical de la banda de Los Silos.