La investigadora Mª Carmen García, veïna de Burjassot, rep el Premi Nacional d’Investigació “Blas Cabrera”
11 juliol 2025|Burjassot
La científica Mª Carmen García, veïna de Burjassot, ha rebut el Premi Nacional d’Investigació Blas Cabrera, en l’àrea de Ciències Físiques dels Materials i de la Terra. Este guardó és atorgat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d’Espanya i suposa una de les més altes distincions que es concedixen en l’àmbit nacional, en matèria d’investigació..
La cerimònia de lliurament dels Premis Nacionals d’Investigació, celebrada el passat 3 de juliol en el Palau Real, va estar presidida per S.M el Rei, qui va fer lliurament del guardó a Mª Carmen García i a la resta d’investigadors i investigadores premiats.
Mª Carmen García ha sigut mereixedora d’este premi, que es va fer públic a l’octubre de 2024, per l’impacte de la seua trajectòria científica i l’excel·lència de les seues investigacions en matèria de física de partícules. García és doctora en Física per la Universitat de València (UV) i actualment és professora d’investigació del CSIC en l’Institut de Física Corpuscular. Especialitzada en la física experimental de partícules en grans colisionadors, el seu treball està enfocat en la construcció de grans detectors. Les seues anàlisis han sigut emmarcats en grans col·laboracions a escala internacional.
En l’edició de 2024, els Premis Nacionals d’Investigació han registrat el major nombre de dones premiades. Es van presentar un total de 347 candidatures, de les quals 199 van ser de dones. Els premis, que compten amb una dotació econòmica de 30.000 euros, també tenen una modalitat destinada a persones menors de 40 anys que hagen aconseguit avanços significatius en les etapes inicials de la seua carrera investigadora.
En la seua intervenció, la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, va declarar que “el vostre lideratge i visibilitat són hui més importants que mai”. També, quant a alta participació de dones investigadors presentades, va destacar que “es tracta d’una representació que s’ajusta a la realitat d’un sistema científic on hi ha paritat, encara que continuem treballant per a superar la infrarepresentació femenina en llocs de responsabilitat”.