La classe de 1r d’ESO de l’IES Vicent Adrés Estellés estrena l’òpera “Conflictos en el IES”

4 juny 2024|Burjassot

IES VAE- Proyecto LOVA-Estreno ópera

Dimarts passat 28 de maig, la companyia d’òpera “L@s Pelotas”, conformada per l’alumnat de 1r d’ESO de l’IES Vicent Andrés Estellés de Burjassot, va estrenar la seua òpera preval: “Conflictos en el IES”. Es tracta del resultat final de la seua participació en el Projecte LÓVA 2023-202424, i pel qual va resultar premiat. La representació va tindre lloc en la Sala d’actes de la Casa de la Cultura.

L’estrena va tindre lloc en dos sessions: una al matí, dirigida a l’alumnat de l’institut i a l’alumnat de sext curs del CEIP Miguel Bordonau; i una altra a la vesprada, dirigida a les famílies i amistats dels protagonistes. L’òpera, creada, protagonitzada i produïda per l’alumnat de 1r d’ESO, aborda un aspecte molt important per a la joventut d’eixa edat: els diferents conflictes que sorgixen en arribar a l’institut, reflex d’una societat tan heterogènia i el difícil que, moltes vegades, és gestionar les emocions a la meitat de l’adolescència, quan la personalitat encara s’està formant.

LÓVA (L’Òpera, un Vehicle d’Aprenentatge) és un projecte que es realitza en una tutoria, al llarg d’un curs escolar complet, amb l’ajuda d’especialistes, famílies, amistats, etc…La classe, organitzada com una verdadera companyia d’òpera, crea des de zero una producció operística, amb el professorat com a guia del procés. La peça final i la seua estrena no és l’objectiu principal del projecte, encara que sí una part important perquè genera compromís per part dels integrants del projecte. Però en realitat, tenint l’òpera i la música com a vehicle, el verdader objectiu és fomentar i aprendre, al llarg del procés, valors entre els adolescents com la cooperació, l’autonomia, l’empatia, la confiança un u/a mateix i en l’equip, l’escolta, la concentració, la vocalització, la mirada, la creativitat, l’expressió corporal, la unió del grup, la coordinació motora, etc.

A més, es treballen diverses estratègies de treball en equip, l’educació emocional, la improvisació, la reflexió, l’expressió oral i escrita, la creació col·lectiva, la responsabilitat, el seguiment dels rols de treball o el model dialògic de resolució de conflictes. Tot això, inevitablement, conduïx a un producte final de qualitat que, a Burjassot, s’ha traduït en una gran òpera.