Burjassot insta la Conselleria d’Educació a adoptar mesures urgents en els centres educatius, davant les continuades onades de calor

8 juliol 2025|Burjassot

Ayudas centros educativos

L’Ajuntament de Burjassot, a través de la Regidoria d’Educació que dirigeix Manuela Carrero i amb el suport del Consell Escolar Municipal (CEM), ha traslladat a la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació una sol·licitud formal per a l’adopció de mesures urgents que permeten fer front, en els centres educatius del municipi, a l’efecte de les continuades onades de calor. La sol·licitud es dirigeix específicament a les Direccions Generals de Centres Docents i d’Infraestructures Educatives esta Conselleria.

La petició parteix de la preocupació de la comunitat educativa, que ha manifestat la seua inquietud en els diferents consells escolars, una preocupació justificada per una realitat climàtica cada vegada més extrema, amb onades de calor més intenses i freqüents, que incideixen directament en la vida escolar, especialment en els mesos de maig, juny i setembre. Esta situació converteix moltes aules i espais escolars en entorns inhabitables que comprometen el benestar, la salut i el rendiment de l’alumnat, així com les condicions laborals del personal docent i no docent.

En el seu escrit, l’Ajuntament de Burjassot exposa que les temperatures aconseguides en alguns centres superen amb escreix els límits fisiològics i normatius recomanats, afectant a tota la comunitat educativa. En el cas de l’alumnat, es detecten símptomes com a deshidratació, marejos, cefalees o fins i tot síncopes, que dificulten o impossibiliten el normal desenrotllament de l’activitat educativa. Per part seua, el personal docent i no docent veu també deteriorades les seues condicions de treball, amb efectes negatius sobre la seua salut física i emocional, i sobre la qualitat del servici públic que presta.

Davant esta situació, el consistori sol·licita a la Conselleria quatre mesures prioritàries:

1- La realització d’una avaluació tèrmica urgent i exhaustiva de tots els centres educatius públics, que permeta detectar les aules i espais que no complixen amb els rangs de temperatura adequats.
2- La dotació de recursos econòmics suficients per a l’adquisició i instal·lació de sistemes eficients de ventilació i climatització en tots aquells 3- espais educatius que ho requerisquen (aules, menjadors, biblioteques, gimnasos i zones comunes).
4- L’elaboració d’un pla d’actuació amb un calendari concret, que garantisca la implementació efectiva d’estes millores abans de l’inici del pròxim curs escolar.

El desenvolupament de protocols d’adaptació al canvi climàtic en l’àmbit escolar, que contemplen mesures preventives i de resposta davant episodis de calor extrema.

L’Ajuntament recorda que estes mesures no sols són necessàries, sinó també legalment exigibles, tal com estableix la normativa vigent en matèria de seguretat i salut en els llocs de treball, i el que es disposa en la Llei orgànica d’Educació, en relació amb l’obligació de garantir un entorn educatiu saludable, segur i de qualitat.