L’IES Vicent Andrés Estellés i l’EMI Llumenetes, presents en el nou llibre del mestre César Bona, “Educación Sostenible”

4 abril 2023|Burjassot

El reconegut mestre i César Bona ha publicat recentment el seu nou llibre, “Educación Sostenible”, i en ell fa esment a dos centres educatius de Burjassot, per les seues bones pràctiques: l’IES Vicent Andrés Estellés i l’Escola Infantil Municipal Llumenetes. Bona, que en 2015 va ser triat com un dels 50 millors professors del món en obtindre una nominació en els premis “Global Teacher Price”, és especialista en innovació educativa i, al novembre de 2022, va participar com a ponent convidat en les I Jornades d’Educació, organitzades per la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Burjassot, que dirigeix Manuela Carrero.

Va ser en aqueix context quan César Bona es va interessar pel projecte ANT (Art, Naturalesa i Tecnologia) en el qual treballen a l’una el Departament d’Arts Plàstiques i el Departament de Biologia i Geologia de l’IES Vicent Andrés Estellés. Aquest projecte, dissenyat pel director de l’institut, David Llavata, inclou, en ESO, les assignatures Jardineria, Botànica i Hort Escolar i, en Batxillerat, Projecte d’Investigació: Ecologia i Paisatge, així com Projectes artístics: un jardí d’escultures. Durant el desenvolupament de la Jornada Educativa, els professors Santiago Sirera i Alberto Sanjuán van realitzar una comunicació per a explicar el contingut, les diferents línies d’actuació i les activitats del projecte i l’aparició en el llibre “Educación Sostenible” és el resultat d’aquelles converses entre Bona i els docents de l’Estellés.

El text de César Bona referent a l’institut de Burjassot i inclòs en el llibre “Educación Sostenible” diu així:
En l’IES Vicent Andrés Estellés de Burjassot han desenvolupat el projecte ANT que combina art, naturalesa i tecnologia i planteja el disseny d’assignatures relacionades amb el paisatgisme i el medi ambient al llarg de les etapes educatives d’ESO i Batxillerat. Es tracta d’un projecte interdepartamental que implica el departament d’Arts i al departament de Biologia i que té com a finalitat la inclusió educativa a través de la creació d’un jardí paisatgista, un bioma mediterrani, un jardí botànic i un espai d’exhibició escultòric a l’aire lliure. Les assignatures es desenvolupen quasi íntegrament en les zones exteriors del centre, concretament en una àrea del pati en la qual han projectat un jardí mediterrani, gràcies a la col·laboració dels alumnes, les famílies i el professorat del centre. Si algun dia passes per Burjassot, acosta’t a visitar-los: xicotets grups d’alumnes són els responsables del manteniment d’una zona del jardí i són els encarregats de realitzar visites guiades a professors voluntaris i a persones externes.

Botànica o Hort ecològic són algunes de les assignatures que imparteixen en Secundària i, en 1er de Batxillerat, tenen l’assignatura ‘Projecte d’Investigació: Ecologia i paisatge’, on els alumnes procedents de diferents branques (Arts, Humanitats i Ciències) són capaces d’emprendre projectes relacionats amb l’entorn de l’hort. De tant en tant celebren mercats de plantes ornamentals oberts a tota la comunitat. A més, l’associació de famílies i alumnes els ajuda en la creació d’un mercat ambulant de l’Horta de l’Estellés, on es posen a la venda les hortalisses produïdes per ells mateixos. I pel que fa al Departament d’Arts, entre altres coses, els alumnes realitzen tallers pràctics amb la finalitat de fusionar art i naturalesa a través de l’escultura pública i el Land Art ”

D’altra banda, l’Escola Municipal Infantil Llumenetes també és present en el llibre de Bona gràcies al seu programa d’Hort Escolar en el qual els més menuts comencen a relacionar-se amb la vida sostenible, l’alimentació saludable i l’experimentació amb el món dels cultius.