Burjassot aprova el Pla d’Acció de l’Agenda 2030

6 febrer 2025|Burjassot

Amb els vots a favor del PSPV-PSOE, Compromís i els dos regidors no adscrits, l’abstenció del PP i el vot en contra de VOX, el Ple de l’Ajuntament de Burjassot, en la sessió ordinària de gener, ha aprovat el Pla d’Acció de l’Agenda 2030 en el municipi.

El document aprovat, amb una esmena del PSPV-PSOE que el complementa, presenta el Diagnòstic Local realitzat a Burjassot, seguint les directrius establides en la Guia per a la Localització de l’Agenda 2030, elaborada sota la coordinació de la Secretaria d’Estat de l’Agenda 2030, en col·laboració amb la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

El Pla arreplega 10 objectius estratègics a partir dels quals es duran a terme diferents accions, l’objectiu fonamental de les quals serà el desenvolupament sostenible de Burjassot des de les diferents àrees que contemplen els citats objectius.

En matèria d’ordenació del territori i de conservació i protecció del sòl, es procedirà a continuar amb la renaturalització d’espais urbans clau, la creació de nous corredors verds i parcs i la rehabilitació del patrimoni natural i cultural. Així mateix, per a evitar la dispersió urbana i revitalitzar la ciutat, es millorarà la qualitat dels espais públics i s’optimitzarà l’ús dels existents revitalitzant també el comerç local i rehabilitant edificis històrics, acció que ja s’està duent a terme.

Per a previndre i reduir l’impacte del canvi climàtic, s’ampliarà la xarxa de refugis climàtics existents per a mitigar la calor, per exemple, en les zones verdes del municipi i es fomentarà la instal·lació de sistemes d’energia renovable en edificis municipals, establint també plans de gestió d’aigua que garantisquen el subministrament sostenible.

Es continuarà apostant per la reducció i el reciclatge selectiu de residus, s’implementaran infraestructures intel·ligents i sostenibles i es continuarà, entre altres accions, amb el procés de conversió en zona de vianants del municipi, sense deixar de costat la creació de ciclovies segures o la creació d’estacionaments dissuasius per a facilitar l’accés al transport sostenible.

Per a fomentar la cohesió social i buscar la igualtat, es reforçaran les polítiques d’integració mitjançant activitats comunitàries inclusives, es millorarà la inserció laboral amb programes de capacitació dirigits a dones i joves i s’incrementaran els recursos en serveis socials.

Burjassot continuarà impulsant i afavorint la seua economia local amb el seu foment i amb el desenvolupament d’espais cotreball o de suport a l’emprenedoria i, des del punt de vista de l’habitatge, incentivarà la rehabilitació i eficiència energètica, fomentarà acords públic-privats per a habitatge accessible i reutilitzarà espais en desús per a habitatge social.

Tot això sense deixar de costat el foment de la innovació digital, amb l’objectiu de disminuir la bretxa digital de la població mentre modernitza els seus propis sistemes d’administració electrònica en benefici de les burjassoteres i els burjassotenses als quals se’ls facilitarà la participació amb la creació de noves plataformes participatives. Dins d’aquestes accions, es promourà també la participació inclusiva per a xiquets i persones majors, es fomentarà la col·laboració públic-privada per a gestionar projectes complexos i s’acostarà l’administració al ciutadà mitjançant infraestructures diversificades en el territori.

Amb l’aprovació del Pla, l’Ajuntament de Burjassot se suma a la iniciativa del desenvolupament de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides sota un marc teòric conceptual, que es desenvolupa des de l’àmbit internacional al local.