El testimoni de dones emprenedores de l’Equador arriba a Burjassot en la XX edició de “Ser dona al sud”

12 març 2025|Burjassot

Ser Dona al Sud

El projecte “Ser Dona al Sud” del Fons Valencià per la Solidaritat (FVS), entitat de la qual és sòcia l’Ajuntament de Burjassot, ha acostat a la població, en primera persona, el context de les dones dels països del Sud, i exposat, també, com han canviat les seues vides i les de les seues famílies amb un projecte de cooperació internacional.

Aquesta edició compta amb una delegació d’emprenedores provinents dels municipis equatorians de Otavalo i Rumiñahui, les quals, amb la col·laboració del FVS, han creat i consolidat els seus negocis i impulsat el seu creixement personal, social i econòmic. La xarrada, celebrada en el Saló de Plens del Consistori, ha sigut molt ben acollida per la ciutadania, gràcies a l’acció de la Regidoria de Cooperació i Desenvolupament, dirigida per Isabel Mª Mora.

Les finalitats del projecte “Ser Dona al Sud” són, en el marc del Dia Internacional de la Dona, donar a conéixer la realitat de les dones i la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista als països del Sud, en aquest cas de municipis de l’Equador; exposar com han canviat les seues vides amb l’execució del projecte de cooperació internacional al desenvolupament del Fons Valencià “Apoderament de les dones d’Otavalo i Rumiñahui”; i d’intercanviar coneixements i experiències en els àmbits del turisme i la igualtat amb el municipalisme valencià.

La delegació de l’Equador està formada per Tania Lema Perugachi, emprenedora del municipi d’Otavalo i fundadora de l’empresa “Gelats Peguche”; Marcela Ochoa Taco, emprenedora de la localitat de Rumiñahui i creadora del negoci “Snacks Kukayo”, i Martha Haro Lovato, coordinadora tècnica del Centre Equatorià per a la Promoció i Acció de la Dona (CEPAM), contrapart local amb la qual el FVS executa el projecte.

El testimoni de la delegació de l’Equador recorrerà una quinzena de municipis socis del FVS, de les tres províncies de la Comunitat Valenciana i, durant les diferents visites, les dones equatorianes realitzaran trobades institucionals, tècniques i socials amb els objectius de compartir experiències, coneixements i realitats en matèria de polítiques d’igualtat i de desenvolupament socioeconòmic amb perspectiva empresarial i de gènere que fomente l’autonomia de les dones.

Durant les 20 edicions, han participat un total de 50 dones de 18 contraparts locals diferents de Bolívia, l’Equador, Guatemala, Haití, Mèxic, República Dominicana i El Salvador. Dones lidereses de moviments socials i associacions, artesanes, edils, indígenes, emprenedores de diferents àmbits, etc. que han portat el relat de les seues vides com a dones a la Comunitat Valenciana.