Cap de setmana d’Ultrafons, ultragaudit a Burjassot

31 març 2025|Burjassot

El passat cap de setmana del 21 al 23 de març, Burjassot va celebrar la V edició del Festival d’Ultrafons i ho va fer estrenant amb orgull la distància de 48 hores que s’afegia a les cinc proves tradicionals: 50 k, 100 k, 6 hores, 12 hores i 24 hores. Per segon any consecutiu, s’ha mantingut l’etiqueta de plata atorgada per la IAU de World Athletics, i s’ha comptat amb un destacat planter d’atletes, entre els quals sobreeixia la presència de l’estatunidenca Camille Herron, que arribava aterrava en terres valencianes per a per a intentar batre el rècord mundial en la prova de 48 hores.

El circuit homologat de categoria World Athletics va quedar traçat en l’Avinguda dels Esports, donant-se el tret d’eixida a les 12.00 hores del divendres 21 de març. Les eixides de les diferents proves, celebrades en el circuit homologat d’1 km, van comptar amb la presència de l’alcalde de Burjassot, Rafa García; del regidor d’Esports, Juan Gabriel Sánchez i del president del C. A. Els Sitges, Eduardo L. Gómez; mentres que a la meta i al lliurament de premis va acudir la regidora d’Igualtat i Feminisme, Protecció i Drets de la Infància, Yolanda Andrés.

Entre els participants més destacats en la línia d’eixida, a més de Herron, el protagonisme se’l van emportar els atletes internacionals que van aconseguir fins a les 19 nacionalitats. Finalment, d’entre els resultats finals, en la prova de 48 hores, i lamentant la retirada de l’americana Herron en el km 115, va destacar Donen Lawson (West Ham), que va realitzar la seua MMP deixant-la en 395,329 Km, convertint-se així en el triomfador de la prova de 48 hores. Lawson va estar acompanyat en el podi per Ginés Maciá (Los machaca piedras) amb 294.039 km i pel local Juan Arquiola (C. A. Els Sitges) que, en el seu debut en la distància, va acabar amb 279.379 Km. Va destacar el matrimoni britànic format per Richard i Sandra Brown (Surrey Wlaking Club), els dos majors de 75 anys. Sandra Brown va ser la vencedora en categoria femenina amb 246.828 Km, seguida de la doble campiona Jacky Camós (C. A Els Sitges), i la pròpia Camille Herron que va finalitzar tercera, malgrat el seu abandó.

En la prova de 100 Km, va eixir com un tir el suís Pascal Rueeger (Swissultrarunner), a la recerca d’acostar-se a la seua marca personal de 6 h 43’. Però el vent que es va alçar durant el cap de setmana va fer que el pas de la marató en 3 h 02’ li fera desistir i optar, finalment, per l’abandó. Des d’eixe moment i fins al final, l’atleta canari Marcos Montsó (Tenerife Caixa Canàries), va ser el protagonista, per a finalitzar en un molt acceptable crono de 8 h 13’. David Alvarez (Galdakao At.) en hòmens, i Mary Tomas d’Aquino (Vino de Toro Caixa Rural), en categoria femenina, van ser altres atletes destacats de la prova.

En la prova de 50 Km, l’interés se centrava en el debut de Kilian García (Bigk), atleta que prové del món del trail i que, des del tret d’eixida, va ser com un tir per un registre sub 3h. La baralla amb el vent li va comminar a passar el parcial oficial de la marató en 2h 35’, firmant un bon crono final de 3h 05’ 30” per als 50 km. Va estar acompanyat pel plusmarquista nacional en 24 hores, Kiko Martínez (Rajaos runners), en el segon escaló del podi i per Juan Carlos López (Green Power). En categoria femenina, el soliloqui d’Isabel Sixto, (La blanca), que buscava la mínima per al Mundial i que va passar la marató en 3h 00’13’’, la va portar al triomf amb 3h 38’ 10”, una marca d’alt nivell.

A les 12.00 h del dissabte 22, es va donar el tret d’eixida a la prova de 24 hores, amb quasi quaranta atletes participants, destacant el brasiler Wilson Joao de Sousa (Mente de Ultra), que des del pas oficial de 50 km es va posar al capdavant de la prova, el noruec Stian Rosten (Bodo Bauta), superant també la barrera dels 200 km; el murcià Pedro Serna (Fondistes Alcantarilla); Iñaki Jiménez (Green Power) i José Ignacio Aguirre (East London Runners) van estar barallant al capdavant fins a les 12 h, mentres que en categoria femenina, triomf incontestable de l’atleta local Cristina Bataller (C. A Els Sitges), amb rècord de la prova, deixant-ho en 201.913 km i que va finalitzar tercera de la general i la noruega Else Overvick (Hell Ultraloperklubb), que va finalitzar segona amb 168 km.

En 12 hores, es va posar difícil un triomf alternatiu a Samuel Palomera (Càrnies serrà), pel ritme imposat d’inici, passant tant la marató com el 50 k al capdavant de la prova, o al noruec Jo Inge (Independent), però el debutant amb la samarreta local, l’atleta francés Benoit Schambourg (C. A Els Sitges) va tirar d’ofici, i després de la retirada de Palomera i el noruec, la seua baralla es va derivar cap a la primera dona, aconseguint un folgat triomf amb 136.757 km. En dones, ritme demolidor el que va marcar en el seu debut en asfalt Alba Reguillo (Goierri Garaia), buscant la mínima per al mundial de 24 hores, mentres que, per darrere, la baralla pel podi es va dirimir entre l’australiana Tia Jones (Independent) i la Sueca Jenny Lindroth (Stockholm Gerillalopare). Una inoportuna lesió mancant 2 hores, va impedir el triomf de Reguillo, havent de conformar-se amb el segon lloc, amb triomf per a la sueca Lindroth, completant el tercer lloc l’Australiana Jones.

En les 6 hores, ja es preveia que la presència d’Eva Pareja (C. A Els Sitges), múltiple medallista en campionats nacionals de 50 k i 100 k, posava molt difícil la competència i així va ser: triomf inapel·lable amb segona posició en la general, que va ser guanyada per l’asturià Rubén de la Canella (Toscaf). En esta prova, es va comptar fins amb quinze atletes del club local i un total de 18 nacionalitats (Espanya, els Estats Units, França, Països Baixos, Suïssa, Irlanda, Bulgària, Dinamarca, Austràlia, Noruega, Suècia, Ucraïna, l’Argentina, el Regne Unit, Itàlia, el Brasil i Alemanya).

En definitiva, va ser un apassionant i apassionat cap de setmana d’atletisme ultrafondista en estat pur, on la lluita contra el vent, va fer si cap més èpic el desenvolupament de les sis proves celebrades. Sens dubte, una intensa jornada d’Ultrafons, amb un enorme treball per part dels voluntaris i voluntàries del C. A. Els Sitges, que va portar durant 48 hores als millors ultrafondistes de l’actualitat als carrers de Burjassot. Una jornada possible que, gràcies al suport de l’Ajuntament de Burjassot i dels diferents patrocinadors, es consolida amb passes de gegant en el calendari internacional de l’ultrafons.