Bárbara Llinares, burjassotera d’adopció, s’alça amb el primer premi del Concurs Nacional de Disseny de Segells, Disello

7 abril 2021|Burjassot

Barbara Linares

Presentar-se a qualsevol certamen o concurs ja és un repte per a tots els participants, els quals han de treballar intensament perquè les obres que preparen estiguen a l’altura. No sols és qüestió d’actitud sinó també d’esforç i de saber plasmar allò que millor descriga la temàtica del concurs i fins i tot la personalitat i les idees dels seus participants.

Això és el que va fer Bárbara Llinares, quan es va llançar a participar en el Concurs Nacional de Disseny de Segells, Disello, on recentment s’ha proclamat guanyadora, gràcies a la seua obra “Un canvi en la consciència social és el camí cap a un futur positiu, sostenible i possible”. Per a Bárbara, “suposava un repte molt atractiu conceptualitzar una idea comprensible en una grandària tan xicoteta i a més, em va cridar l’atenció el tema d’enguany sobre la lluita contra el canvi climàtic, molt lligada als meus estudis i treball en enginyeria”.

A causa de la situació sanitària actual, entrevistem Bárbara Llinares, de manera virtual, a través del correu electrònic. Uns correus en els quals se sent la seua passió pel món del disseny, de la creació i la seua il·lusió i obstinació per continuar consolidant la seua carrera com a il·lustradora.

Bárbara Llinares té 28 anys i és de Xixona, Alacant, però des de fa uns anys resideix, junt amb la seua parella a Burjassot, per això la considerem “burjassotera d’adopció”. D’una manera fresca, directa, agradable i molt amena, hem descobert qui és Bàrbara, d’on li ve la seua passió per les activitats creatives i quins són els seus projectes de futur després d’alçar-se amb el premi de Correus; un premi que li donarà una projecció nacional i internacional ja que el segell editat amb la seua imatge podrà donar la volta al món.

Sempre m’han encantat les activitats creatives, especialment el dibuix i la pintura, encara que adore tot el que implique fer; ceràmica, manualitats, costura o fins i tot bricolatge. Diria que els meus primers records relacionats amb tot això són en el taller de ceràmica del meu pare, des de sempre aficionat a les arts i una clara influència per a mi en aquest sentit. A més d’això, m’agrada l’esport i les activitats a l’aire lliure; especialment destacaria l’equitació; m’encanten els cavalls, muntar és una altra de les meues grans aficions. Em considere una persona tranquil·la, adore viatjar i eixir amb els meus amics però també gaudisc amb la calma de casa“. Bárbara es mudava a València per a acabar els seus estudis universitaris i, després de quedar-se per treball, fa tres anys que viu a Burjassot.

Aquesta jove il·lustradora va cursar el Grau d’Enginyeria Mecànica i seguidament, un màster en energies renovables i eficiència energètica en la Universitat Politècnica de València. Encara que durant els seus primers anys de formació universitària a penes va dibuixar, Bárbara sí que es va adonar “de què gaudia amb els aspectes més creatius de la professió, realitzant models 3D dels productes que foren visualment atractius i fins i tot “decorant” documentació tècnica“. Així, “en 2018, aproximadament vaig tornar a pintar una altra vegada de manera habitual, sense cap motiu en particular, per diversió simplement. A partir de llavors vaig tindre clar que volia convertir el que tant m’agradava en professió i vaig començar a formar-me, en el meu temps lliure, per a millorar les meues habilitats artístiques: assistisc des de llavors a classe de dibuix i pintura en el Centre d’Estudis d’Art i Restauració Gaia (València) i he fet diferents cursos en línia per a millorar aspectes específics (ús de programari, tècniques digitals…). A més, en 2019 vaig començar a cursar parcialment el Grau de Disseny i Creacions Digitals de la UOC“.

Especialitzada en pintura i il·lustració pictòrica, “ja que és on més còmoda em sent i on considere que m’expresse de manera més natural, actualment oferisc serveis d’il·lustració i disseny, a més de venda d’obra pròpia i quadres per encàrrec.”, així mateix, Bárbara es defineix com a creadora “molt versàtil i m’agrada molt explorar pel que en el meu portfolio també poden trobar-se altres estils i treballs de disseny gràfic que no inclouen il·lustració. El meu treball d’il·lustració i pintura està relacionat principalment amb la figura humana i el retrat, en un estil realista i normalment acolorit, buscant obtindre com a resultat composicions cridaneres i visualment atractives“.

La jove creadora realitza les seues il·lustracions digitalment, amb Photoshop o Procreate, “ja que em permet explorar infinites opcions sense utilitzar material artístic ni massa espai, encara que també realitze algunes amb tècnica mixta o de forma completament analògica. No obstant això, quan treballe digitalment, m’agrada fer-ho seguint el mateix procés que faria per a pintar amb eines tradicionals, emulant la tècnica de l’oli i el pastís. Generalment no use massa capes ni efectes, per la qual cosa al final s’assemblen bastant a les meues pintures físiques i el meu traç sol ser bastant visible en l’obra final“.

Bárbara considera “que els concursos són una bona manera de donar-se a conéixer i de tindre una motivació extra per a generar nous treballs i practicar, així que solc presentar-me sempre que puc a concursos que em semblen interessants. Quan vaig veure el certamen de Disello em va semblar certament un concurs interessant i bastant diferent a la resta de concursos de pintura o il·lustració, amb projecció nacional i fins i tot internacional, ja que les cartes poden arribar molt lluny. Quan vaig rebre el comunicat que havia sigut seleccionada finalista ja va ser una sorpresa, en el moment que em van comunicar que era la guanyadora del certamen no m’ho podia creure. Entre tants participants és molt difícil que la teua obra siga la triada i quan això ocorre, l’alegria i la il·lusió és indescriptible“.

La seua obra, “Un canvi en la consciència social és el camí cap a un futur positiu, sostenible i possible” s’alçava amb el primer premi del certamen; una obra amb la qual Bárbara volia, “més que evidenciar les conseqüències del canvi climàtic, donar un enfocament positiu, buscant donar visibilitat i il·lustrant possibles solucions per a combatre el problema i els seus efectes. Sempre m’ha interessat aquest tema i em resulta inquietant el fet que, l’existència del problema juntament amb la nostra contribució a accelerar el procés, no s’ha reconegut de manera oficial i mediàtica fins fa molt poc. Crec que és essencial un canvi d’actitud en la societat per a aconseguir un equilibri sostenible, sent conscients del problema i de les accions que contribueixen, almenys, a no agreujar-lo. Fa relativament poc que es comença a voler educar a la ciutadania en bones pràctiques com el consum sostenible o el reciclatge i és que és evident la necessitat d’un canvi en els patrons de comportament de la societat, juntament amb les accions que a poc a poc es van escometent pels països després dels pactes mundials. Per tot això, la il·lustració busca emfatitzar que cal actuar de manera urgent, conjunta i que cadascun de nosaltres pot contribuir al canvi“.

Per tot això, Bárbara mostra en la imatge guanyadora a una dona bufant per a dissipar el fum contaminant, “metàfora que representa la possibilitat d’aquest canvi a través de les nostres accions individuals com a ciutadans, cap a un futur positiu, sostenible i possible. La il·lustració està realitzada amb tècnica mixta. He emprat, com a base per a la imatge, tinta xinesa, amb els detalls de color en aquarel·la, triant el verd per a reforçar les connotacions ecològiques del missatge. El muntatge i tractament final han sigut realitzats de manera digital“.

Pensat en el futur, la jove creadora té posat el seu focus principal “a continuar consolidant la meua carrera com a il·lustradora. És un procés complicat i requereix de molta faena prèvia fins a poder tindre encàrrecs de manera constant i regular. Treballar enguany en dissenys per a Correus serà tota una experiència i estic molt il·lusionada, espere poder fer futurs treballs en el sector filatèlic. He de reconéixer que no era un camp que coneguera en profunditat, sabia d’algunes obres d’artistes coneguts com Sorolla i la veritat és que, després d’indagar una mica, hi ha treballs preciosos“.

A més de tots aquests projectes, Bàrbara també té pensat enfocar-se “cap als sectors editorial, de premsa i publicitat, on considere que el meu treball d’estil pictòric podria encaixar bastant bé“.

Li desitgem tota la sort del món en la seua carrera.