Blasco Ibáñez es converteix en protagonista de la programació cultural de Burjassot amb la presentació del llibre Burjassot y Vicente Blasco Ibáñez (un vecino universal)

2 novembre 2017|Burjassot

Des de 06/11/2017 fins a 06/11/2017

vicente-blasco-ibanez

Dilluns que ve 6 de novembre a les 19 hores Vicente Blasco Ibáñez serà de nou protagonista de la vida cultural de Burjassot. Ho serà dins de les activitats que l’Ajuntament de Burjassot ha programat per a commemorar el 150 aniversari del seu naixement. Activitats que s’emmarquen dins de l’Any Blasco Ibáñez de Burjassot.

En aquesta ocasió, i tenint com a punt de trobada el Col·legi Major Sant Joan de Ribera, es realitzarà la presentació del llibre “Burjassot y Vicente Blasco Ibáñez (un vecino universal)”, editat per l’Ajuntament i escrit per Robert Blanes, Àngel López, Amparo López i Vicent Sanchís i que compta amb les il·lustracions de Miquel Martí. La presentació està promoguda a través de les Regidories de Turisme i Promoció Econòmica, dirigides per Roc Senent, la Fundació Centre d’Estudis Vicente Blasco Ibáñez i Esquerra Unida de Burjassot.

Comptant com mantenidora de la presentació amb Amparo López, es comptarà en l’acte amb les intervencions de l’alcalde de Burjassot, Rafa García, del regidor de Turisme i Promoció Econòmica, Roc Senent, de l’ex alcalde de Burjassot i Eurodiputat, Jordi Sebastià, de Ricardo Sixto, Diputat Nacional, per EU de Burjassot, de Lluís Roda, prologuista, poeta i assagista valencià i de Robert Blanes, en representació dels quatre autors.

Burjassot y Vicente Blasco Ibáñez (un vecino universal) és el segon títol de la col·lecció “Burjassot tiene su historia”, la primera publicació de la qual, l’any 2015, va arreplegar les dades sobre la construcció de l’edifici destinat a les Escoles i la Casa Consistorial, l’any del centenari de l’edifici. La publicació que es presentarà arreplega l’estreta vinculació que Vicente Blasco Ibáñez va tenir amb Burjassot, que va començar quan en 1878 el seu pare, Gaspar Blasco Teruel, va adquirir un solar en la zona d’eixample del municipi, on va construir una casa en la qual el propi Blasco Ibáñez va passar llargues temporades durant la seua adolescència. Aquesta estada a Burjassot, recollida en les seues vivències, les va traslladar, anys més tard, a la primera de les seues novel·les del cicle d’ambient valencià Arròs i tartana.

Blasco Ibáñez sempre va guardar un grat record del municipi, fins al punt que era freqüent que les seues campanyes electorals, que li van portar a ser Diputat en Corts en set ocasions, finalitzaren a Burjassot, poble que li va dedicar, l’any del seu 50 aniversari, el carrer més important del municipi, el Carrer Major, que es va retolar en el seu honor.

En els anys 30, Burjassot va projectar i va alçar en el seu honor una estàtua en un lloc destacat. Es tracta d’una obra de l’escultor Francisco Marco Díaz-Pintado, que va ser destruïda pel bàndol franquista, àvid per fer desaparèixer qualsevol vestigi que recordara a la República i a Blasco Ibáñez, un de les seues més ferms defensors. Actualment l’estàtua es troba en el Passeig de Concepción Arenal.

A tots els assistents de la presentació se’ls lliurarà un exemplar del llibre perquè puguen llegir-ho i gaudir-ho en les seues llars.