Burjassot celebra el Mes del Llibre amb nombroses activitats per a xiquets i adults

1 abril 2016|Burjassot

Burjassot retrà homenatge al llibre i el plaure que ens proporciona la lectura al llarg de tot el mes d’abril, Mes del Llibre per excel·lència. Ho farà mitjançant una extensa i variada programació (descarrega ací el programa), eminentment literària, que ja ha llançat l’Equip de Biblioteques de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut de Burjassot. Al llarg del mes, hi haurà activitats per a incentivar el gust de llegir entre els més xicotets, tals com contacontes i animacions lectores de temàtica variada, mentre que els adults podran acostar-se i participar en diferents presentacions bibliogràfiques i una representació teatral.

La programació infantil del Mes del Llibre començarà el dimecres 6 d’abril, a les 18 h, en la Biblioteca Infantil, amb la presentació del conte “La Magia del Frutivalle”. La seua pròpia autora, Juana Bou, presentarà aquesta història per a somiar amb un món millor, que pretén transmetre importants valors com la cura del medi ambient, el respecte als animals, així com l’amistat, la companyonia i la bondat. Amb motiu del Dia Internacional del Llibre Infantil i Juvenil, que se celebra el 2 d’abril, s’ha programat una animació lectora que, a Burjassot, tindrà lloc el 7 d’abril, a les 18 h, en la Biblioteca Infantil. Per a açò, Burjassot s’uneix a la celebració que, cada any, promou l’IBBY, l’Organització Internacional per al Llibre Juvenil. En 2016, el missatge dirigit a tots els xiquets del món es diu “Érase una vez…” i ha sigut elaborat per l’escriptora Luciana Sandroni. Els xiquets i xiquetes que assistisquen, participaran en una activitat en la qual s’analitzarà el missatge i el cartell del Dia Internacional del Llibre Infantil promogut per l’IBBY i, al temps, començaran a crear el seu propi “mini llibre”. Aquesta activitat conclourà el 20 d’abril quan, finalitzada la confecció d’aquest mini llibre, els xiquets i xiquetes podran explicar a la resta de què va la seua creació.

Una cita clàssica en tot Mes del Llibre a Burjassot és el Mercat del Bescanvi, un intercanvi de llibres en el qual poden participar xiquets, joves i adults que, al llarg del mes, tindrà lloc els dies 7, 13, 19 i 26 d’abril, a partir de les 17.30 h, en la plaça de la Casa de Cultura. També l’emissora municipal, Burjassot Ràdio, s’unirà a la celebració del Mes del Llibre. Així, tots els dimarts del mes, en l’espai “Los peques en la radio”, els xiquets i xiquetes que participen en el programa, que s’emet, a les 18h, tindran l’oportunitat de parlar entorn del fantàstic univers dels llibres.

La programació infantil del Mes del Llibre continuarà el 15 d’abril amb el contacontes “Món color”, que tindrà lloc en el Saló d’Actes de la Casa de Cultura, a les 18 h. De la mà de la companyia “En tu cole” i, en valencià, aquesta activitat pensada per a xiquets d’Infantil i primer cicle de primària, aprofundeix en valors com la integració, la igualtat i la pau. El 22 d’abril, les activitats continuaran amb el contacontes “clasicuentos”. Serà a les 18 h, en el Saló d’Actes de la Casa de Cultura. La seua responsable, Cecilia Silva, oferirà al públic un repertori de contes clàssics amb una particularitat: una bruixa ha barrejat l’argument de tots els contes, donant lloc a una absurda història. La programació infantil del Mes del Llibre conclourà el 27 d’abril, a les 18 h, en la Biblioteca Infantil, amb el taller de Còmic “Boro, Moro i Puromoro”, a càrrec del seu autor, Toni Cabo. Finalment, al llarg del mes, la Biblioteca Infantil durà a terme visites guiades en les quals participaran diferents centres educatius de Burjassot. Concretament, coneixeran la Biblioteca, de ben a prop, els alumnes, alguns d’Infantil i uns altres de Primària, dels col·legis Joan XXIII, Escoleta Ratolins i Centre Educatiu Fundació Peris Muñoz.

El Mes del Llibre a Burjassot també ofereix programació dedicada al públic adult basada, en aquesta edició, en la poesia i el teatre. La primera activitat és la presentació del llibre “La gioia della estrada (poesie scelte)”, una antologia de seixanta poemes de Vicent Andrés Estellés, traduïts a l’italià, a partir de l’obra original del poeta de Burjassot, “El goig del carrer”. La presentació d’aquesta antologia estellesiana, amb pròleg de Jaume Pérez Montaner i traduccions de Gianpiero Pelegi, Josep Dionís Martínez, Rafael Tomás i Giuseppe Zirillo, tindrà lloc el 14 d’abril, a les 19 h, en la Sala d’Audiovisuals de la Casa de Cultura.

L’endemà, el 15 d’abril, a la mateixa hora i en el mateix espai, tindrà lloc la presentació del llibre “La Torre negra” a càrrec del seu autor, el poeta Alfons Navarret. Nascut a Alfara del Patriarca, veí de Burjassot i veterà col·laborador de Burjassot Ràdio amb el seu programa de literatura, Mar de Muses, Alfons Navarret presentarà aquesta obra poètica, editada per l’Ajuntament de Burjassot, que, poema a poema, fa una recreació lliure sobre els orígens de Burjassot. I sense deixar al poeta universal de Burjassot, el 21 d’abril, el municipi celebrarà la Cerimònia de lliurament dels Premis Vicent Andrés Estellés, corresponent a l’edició de 2015. La cerimònia se celebrarà, a les 19.30 h, en el Centre Cultural Tívoli.

Continuant amb la programació radiofònica, el dilluns 18 d’abril, el programa Agenda Setmanal de Burjassot Ràdio, que s’emet a les 12 h, centrarà la seua temàtica de la jornada en el Mes del Llibre. Comptant amb la participació de la tècnic responsable de Biblioteques de l’IMCJB, es farà un repàs a la programació literària del mes d’abril i, al temps, s’abordarà com ha sigut el pols lector en el municipi, al llarg dels últims mesos.

El Mes del Llibre culminarà sobre l’escenari, amb la representació del reconegut text del dramaturg noruec Henrik Ibsen: “Casa de Muñecas”. L’Associació Teatral Paraules i Dones de Burjassot torna a l’escenari del Centre Cultural Tívoli, el 28 d’abril, a les 20 h, per posar en escena la lectura dramatitzada d’aquesta obra dramàtica estrenada el 21 de desembre de 1879, que aborda temes com la justícia social i la independència de la dona, entre uns altres.