Burjassot commemora el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona amb una extensa programació

26 octubre 2023|Burjassot

Amb el lema ‘La violència masclista la parisques tu’, l’Ajuntament de Burjassot, a través de la Regidoria d’Igualtat de Feminisme dirigida per Yolanda Andrés i gràcies al treball de la Unitat d’Igualtat-Espai Dona, presenta la programació que ofereix a la ciutadania per a commemorar, entre totes i tots, el Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra les Dones. Una programació multidisciplinària que inclou exposicions, tallers i xarrades participatius, teatre, esport i reivindicació.

L’exposició urbana ‘Valencianes per la Igualtat’, present en la plaça d’Emili Castelar i a la Casa de Cultura donarà pas a la primera activitat de la programació. Es tracta del taller “Elles, nosaltres i els seus llibres”, el qual estarà a càrrec de la coreògrafa Lola Eiffel i de la historiadora Chusa Izquierdo. Gratuït, el taller se celebrarà els dies 2 i 3 de novembre i per a assistir (les places són limitades) les persones interessades poden inscriure’s enviant un correu electrònic amb el seu nom i cognoms a accionsocial@burjassot.es . El taller gira entorn del repertori de l’obra ‘Llibertat i Suïcidi. La lluita de les paraules’, de la companyia de dansa Lola Eiffel Company. Es tracta d’un viatge per les obres de tres grans escriptores contemporànies, Virginia Woolf, Alejandra Pizarnik i Sylvia Plath i, al temps, d’una mirada crítica a la invisibilitat de la dona en la literatura.

Del 13 al 24 de novembre, la Casa de Cultura i el Consistori albergaran l’exposició ‘Canvia el conte’, mentre que el dijous 16 d’octubre, hi haurà una xarrada sobre violència obstètrica, impartida per Susana Fernández. Serà a les 19 h, en la Sala d’actes de la Casa de Cultura. La programació de Burjassot per a commemorar el 25 N seguirà amb una peça teatral que arribarà de la mà de l’actriu, comunicadora i feminista Pamela Palenciano. L’obra, gratuïta i anomenada ‘No solo duelen los golpes’ tindrà lloc el dimarts 21 de novembre, a les 18.30 h, en el Centre Cultural Tívoli. I de teatre a més teatre, ara amb l’Associació Teatral de Paraules i Dones que presenta, per a la causa del 25 N, l’obra ‘Totes som tu’, una peça coral, la representació de la qual serà el dijous 23 de novembre, a les 19 h, en el Centre Cultural Tívoli i amb entrada gratuïta.

La Història del Feminisme s’abordarà a Burjassot, a través d’un nou taller, a càrrec del tàndem format per Chusa Izquierdo i Lola Eiffel. Un taller que es desenvolupa a partir del fet històric que va encendre la metxa del moviment feminista: l’incendi, en 1911, de la fàbrica de confecció de camises Triangle Waistt Co de Nova York el 25 de març d’aquell any. El foc va causar la mort de 146 persones: 129 treballadores i 17 treballadors. El taller tindrà lloc el divendres 24 de novembre, de 16 h a 20 h; les places són limitades i les persones interessades poden inscriure’s en accionsocial@burjassot.es.

El 25 de novembre, a les 12.30 h, tindrà lloc en la plaça de l’Ajuntament de la Lectura del Manifest Reivindicatiu pel Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere. Una lectura que es completarà amb la performance sobre la Història del Feminisme basada en el taller impartit sobre el tema la vesprada anterior i protagonitzada per les dones que van assistir. Eixe mateix dia, a les 17 h, eixirà la marxa amb autobús cap a València per a participar en la manifestació contra la violència de gènere que se celebrarà, a partir de les 18 h, pels carrers de la ciutat.

La programació pel 25 N de Burjassot culminarà el diumenge 26 de novembre, a partir de les 11 h, amb la celebració de la XIII Volta a Peu contra la Violència de Gènere.