Burjassot: contra l’abandó i per l’adopció animal, a l’estiu i sempre

7 juliol 2017|Burjassot

Malena y Joy
Adrià, su sobrino y Duke
Duke

Duke, de color negre, amb una taca blanca en el pit i una altra en el musell, de grandària petita i uns dos anys d’edat, és un gos amb sort. Després de qui sap quant temps patint l’infern de l’abandó, la fortuna de Duke va canviar el dia que la Protectora d’Animals el va arreplegar del carrer, desnodrit i tremolós, a principis de 2017. Solament un dia més tard, la sort de Duke es va multiplicar per mil quan els seus ulls tristos es van creuar amb els d’Adrià Sánchez, un jove músic de Burjassot, director de Banda i Professor de Llenguatge Musical, qui no havia tingut mascota abans per haver viscut fora durant anys. El 27 de gener de 2017, Adrià va visitar la Protectora solament amb la voluntat de fer una primera visita però, després de topar-se amb Duke i veure l’estat en què es trobava, Adrià va sentir un desig instantani d’anar-se amb ell a casa. El seu germà, qui també va arreplegar al seu gos Trancos del carrer i la seua cunyada, veterinària, li van animar en la seua decisió.

Hui, solament uns mesos després, Duke és un gos feliç, “extremadament sociable i afectiu“, segons Adrià, qui afig que “jo crec que reconeix i recorda com de malament ho ha passat i ara m’agraeix el seu benestar moltíssim. Està sa, fort i és molt bo, s’acosta a tots els gossos i a les persones amb ganes de jugar, no lladra ni gruny a ningú, però corrent i jugant és incansable. I el millor per a nosaltres, els humans, és com l’animal et retorna el que has fet per ell en forma d’afecte, companyia i agraïment, en forma d’amor incondicional“.

Com la història feliç de Duke i Adrià, hi ha afortunadament moltes altres, però la veritat és que els miracles de les adopcions es produeixen en el marc d’una realitat terrible i molt preocupant a Espanya que es diu abandó animal. Segons les últimes dades arreplegades i analitzats per la Fundació Affinitty, més de 137.000 animals, entre gossos (104.501) i gats (33.330), van ser abandonats i recollits per protectores l’any 2015. Les dades de 2016 encara no han eixit però apunten en la mateixa direcció. A Burjassot, la Societat Protectora d’Animals de Burjassot (SPAB), amb la incondicional col·laboració de la Regidoria de Benestar Animal, que dirigeix la regidora Olga Camps, treballa a nivell local, fent-se càrrec de tots els animals, gossos i gats, que s’abandonen en el municipi.

Creada en 2008 i conformada en l’actualitat per 145 socis i sòcies, la SPAB és una família de persones voluntàries que, mogudes pel seu respecte cap als animals i per la seua sensibilització davant l’abandó i el maltractament animal, porten treballant nou anys en els barris de Burjassot, arreplegant als animals que s’abandonen i fent una ingent labor per trobar-los una nova llar. I el treball no cessa. En 2016, a Burjassot es van abandonar 63 gossos i 137 gats. Segons el president de la SPAB, Juan Carlos Martínez, “en aquest últim any, hem observat que la població està una mica més conscienciada contra l’abandó de mascotes però, per contra, el nombre de ventrades no desitjades, tant de gossos com de gats, ha augmentat considerablement i aquest fet ha desbordat la situació, que podria ser molt més favorable si la gent es convencera i optara per l’esterilització de les seues mascotes“. Hi ha dos motius principals pels quals moltes propietaris/es es resisteixen a esterilitzar a les seues mascotes. Un d’ells pansa per la creença errònia que és bo per a l’animal tenir almenys una ventrada. I l’altre és el cost econòmic que suposa una esterilització. Però tant com per a l’àrea de Benestar Animal, com per a la SPAB com per a les clíniques veterinàries del municipi “no hi ha excuses. Llevat que desitgem que la nostra mascota críe i responsabilitzar-nos de les seues cries, l’esterilització és la millor opció, tant per a l’animal i per a la seua salut, com per a nosaltres”. A més, destaca l’edil Olga Camps, “periòdicament, la SPAB juntament amb les clíniques implicades, i amb la col·laboració de l’Ajuntament, realitzem campanyes d’esterilització, amb les quals els amos/ames de mascotes es poden beneficiar de descomptes importants“.

L’abandó animal és una forma de maltractament i no pot ser ser una opció. A més, aquestes dates, les estiuenques, són crítiques, doncs moltes mascotes, que en el seu moment van ser regals de Nadal, es converteixen en animals vagant per carrers i carreteres, mentre els seus amos marxen de vacances. En la SPAB i en Benestar Animal es treballa sense descans, buscant cases d’acollida i sensibilitzant a la població que opte sempre per l’adopció, en lloc de per la compra. Però prèviament, l’educació és fonamental. Les persones que decideixen fer-se amb una mascota han de tenir assumit que han adquirit una responsabilitat total envers l’animal, que ni és un regal ni és un joguet. És un ésser viu que mereix respecte i cures. Per tant, abans d’adquirir una mascota per impuls o per il·lusió temporal, han de valorar-se totes les responsabilitats que aquesta opció comporta i, solament si totes elles es poden assumir seriosament, llavors tenir una mascota.

Malena Romeo Bartual, una jove bujassotense estudiant d’Animacions i Activitats Físiques Esportives, juntament amb la seua família, són un exemple de responsabilitat i amor envers l’animal que viu i conviu amb ells, sens dubte un membre més de la família. Es tracta de Joy, una gossa amb sort, igual que Duke, ja que va eixir adoptada de la SPAB, el passat octubre de 2016. Joy és un dels 52 gossos que van eixir adoptats de la SPAB l’any passat, juntament amb 85 gats. Malena té dues coses molt clares. Una és que, per a ella, sens dubte és cert la dita que el gos és el millor amic de l’home. I l’altra, tal com ella mateixa ha recalcat és que “mai compraria un animal. És absurd gastar-se els diners quan hi ha milers de gossos que necessiten una llar i que estan desitjant trobar una família on sentir-se estimats“. De fet, Malena i els seus pares són reincidents. Ja van adoptar a Lola, fa 6 anys i ara Joy s’ha convertit en la seua millor companya de jocs i de vida.

Davant la pregunta de quines mesures o accions es poden prendre per a acabar amb l’abandó i per a incentivar l’adopció, Malena opina que una bona manera seria “que la gent poguera veure en directe als animals quan aquests estan esperant a ser adoptats, veure el seu estat i la seua necessitat d’afecte. Potser una bona iniciativa seria organitzar Jornades de Portes Obertes amb la SPAB dirigides a col·legis, associacions, etc. D’altra banda, crec que les sancions per abandó animal han de ser més severes“.

Abans que Joy fóra formalment adoptada, Malena i la seua família van ser “casa d’acollida” de l’animal, la qual cosa és un estat intermedi abans de la futura adopció o no. Ser casa d’acollida significa portar-se a l’animal a casa i tenir-ho durant uns dies, els que marca la SPAB, per a veure que l’animal s’adapta al seu nou entorn, per a veure que s’adapta a la possible presència d’altres animals i per a donar temps a les persones que ho tenen a casa a decidir si la final adopció és la millor opció per a tots. En el cas de Joy, i com ocorre en molts altres casos, després de passar els dies de prova, ja mai més va eixir de casa de Malena. “Sens dubte, ara, la nostra vida amb Joy és molt més feliç, ens aporta afecte contínuament i moments inoblidables i, a més, veiem que Lola està molt millor amb la seua nova companya. I el que tenim clar és que, si tinguérem una casa més gran, adoptaríem un altre gos, sense dubtar-ho!

La creació de la Regidoria de Benestar Animal, en 2015, feia de Burjassot la segona ciutat espanyola, juntament amb Santiago de Compostel·la, a tenir una regidoria exclusivament dedicada a la cura, la protecció i el benestar dels animals. A l’existència d’aquesta àrea municipal, i al treball diari dels voluntaris i voluntàries de la SPAB, se suma també la col·laboració de la Unitat de Protecció Animal de la Policia Local de Burjassot (UPAN), una de les línies de treball de la qual és realitzar xarrades de conscienciació contra l’abandó i per l’adopció en els col·legis, entre els més menuts.

El treball de les entitats es suma a la sensibilitat de nombrosos ciutadans i ciutadanes que, com Adrià i Malena, decideixen, amb responsabilitat, rescatar a gossos i a gats abandonats, per a proporcionar-los llar, cures i amor, un amor que per part de l’animal afortunat que troba amo i casa, com és el cas de Joy, Duke i afortunadamentmolts altres, es convertirà en incondicional.

Burjassot ha de convertir-se en un municipi amb zero abandons i és responsabilitat de tots i tote, lluitar per aconseguir aquest objectiu. Contra l’abandó, per l’adopció. A l’estiu i sempre.