Burjassot crearà un fons documental i museístic a la Casa de la Cultura

9 setembre 2019|Burjassot

Fondo documental
fondo documental

La regidoria de Cultura i Patrimoni de l’Ajuntament de Burjassot, dirigida per Javier Naharros, es troba en aquests moments treballant en la gestació d’un ambiciós i il·lusionant projecte per a la conservació i difusió de tot el patrimoni històric i documental amb què compta el municipi. El projecte, que s’executarà en diverses fases, té com a principal objectiu traure a la llum i facilitar l’accés, tant a investigadors com al gruix de la ciutadania, de tot el ric patrimoni documental i fotogràfic de la ciutat. Actes de l’Ajuntament de Burjassot des de començaments del segle XIX, una col·lecció de cartelleria de les pel·lícules que es projectaven als cinemes de Burjassot en les dècades dels 50 i 60, la majoria dels Butlletins d’Informació Municipal (BIM) des de la seua creació, antics llibrets de festes i falles, una gran col·lecció fotogràfica i altres documents de gran interés històric quedaran a la disposició de totes les persones interessades per la història local.

Entre les línies d’acció traçades, la regidoria de Cultura i Patrimoni ha avançat que el fons documental comptarà amb un espai físic, situat a la Casa de la Cultura, per mitjà d’una exposició permanent en la qual es mostraran objectes, fotografies i documents. D’altra banda, es facilitarà un espai de consulta digital, mitjançant un portal web, en el qual tots els fons digitalitzats quedaran oberts a la consulta dels ciutadans i ciutadanes, des del seu ordinador o dispositiu mòbil. També es facilitarà l’accés a la Biblioteca Històrica Municipal, els volums de la qual ronden els 10.000 exemplars amb llibres del segle XVIII, XIX i XX.

Finalment, una altra de les iniciatives que pretén posar en marxa la regidoria de Cultura i Patrimoni per a la transformació de la Casa de la Cultura en un espai museístic és la instal·lació, en Sala de Lectura de Biblioteca Municipal, dels antics quadres que adornaven l’antiga Biblioteca Municipal quan es trobava en la Plaça d’Emilio Castelar, en la qual va ser la casa de la família de Vicente Blasco Ibáñez. Amb el temps, aquesta sala es transformarà en una galeria de retrats d’aquells homes i dones que han contribuït a enriquir les lletres, les arts i la cultura local, com és el cas de Julio Llopis, María Ros, Juan José López Laguarda o Faust Hernández Casajuana, entre altres.