Burjassot ensenya a més de 1.000 escolars a l’any hàbits alimentaris saludables

2 abril 2015|Burjassot

Una bona alimentació és fonamental per al desenvolupament dels xiquets des de ben xicotets. Tenir hàbits alimentaris saludables i adequats, tenint en compte les característiques i necessitats dels xiquets és fonamental perquè cresquen forts i, açò s’aconsegueix amb una correcta educació alimentària.

Amb l’objectiu d’ajudar als xavals en edat escolar a tenir una correcta alimentació, l’Ajuntament de Burjassot, a través de la Regidoria d’Educació, dirigida per Adela Pérez, desenvolupa en els centres escolars de primària i secundària del municipi, des de l’any 2008, el Programa d’alimentació educant-los de manera alimentària.

Cada any, el Programa d’alimentació beneficia més de 1.000 alumnes i, des de l’any de la seua engegada, ha aconseguit disminuir quasi a la meitat el percentatge de casos de sobrepés infantil detectats en els centres, prevenint així l’aparició, en els escolars, de malalties metabòliques com l’obesitat, la hipertensió, dislipèmies i diabetis.

El programa, impartit per la dietista-nutricionista Sandra Amores, consta d’una sèrie de xerrades que s’imparteixen dins de l’assignatura de Coneixements del Medi en el cas dels alumnes de primària; xerrades a partir de les quals els alumnes aprenen a realitzar un desdejuni saludable i a triar els aliments adequats per a l’esmorzar i el berenar. A més, se’ls ensenya a llegir i interpretar de manera correcta l’etiqueta dels aliments, donant-los la capacitat per a poder triar un producte alimentari d’acord amb les seues necessitats i, sobretot, “rebutjant al màxim possible la presència de sucres afegits o un excés de greixos saturats i sal”, tal com assenyala Amores.

En el cas de les xerrades que s’imparteixen en els centres de secundària, se centren en l’oci alimentari, assenyalant els aliments que es troben fora de les llars, com les begudes energètiques, refrescants…el menjar ràpid o els aliments processats, com és el cas de la brioixeria industrial. En aquest cas, l’objectiu del programa és ensenyar-los a saber interpretar la informació nutricional d’aquests productes i les conseqüències pel que fa a la seua salut en el cas d’un consum habitual.

Inclòs en el desenvolupament del programa també se’ls realitza als alumnes una detecció de trastorns alimentaris mitjançant un qüestionari per conèixer quins són els seus hàbits i la seua dedicació a la pràctica de l’esport, punt també molt important per al desenvolupament d’una vida sana.