Burjassot inicia les obres per a la reconstrucció del Xalet de Garín i la seua habilitació com a centre social

21 octubre 2021|Burjassot

Obras Chalet de Garín

L’Ajuntament de Burjassot ha iniciat les obres de reconstrucció del Xalet de Garín i la seua habilitació com a Centre Social després de l’adjudicació del contracte per un valor de 636.721,00 euros que inclou tant l’execució de les obres com la seua direcció facultativa. D’aqueixa quantitat, 545.000€ seran aportats per la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica i, la quantitat restant, serà a càrrec de les arques municipals. En uns mesos, una vegada finalitzades les obres, es dotarà al Barri de l’Empalme d’un nou centre social que es convertirà en punt de trobada dels veïns i les veïnes que resideixen en la zona.

El projecte per a la seua reconstrucció, redactat per l’estudi Ascoz Arquitectura, va eixir a licitació en dos lots, dels quals han resultat adjudicataris les empreses Xúquer-Arquing SL per als treballs de direcció facultativa i Construcciones i Desarrollos Tudmir SL per a l’execució de les obres. Les obres s’espera que comencen en les pròximes setmanes i, seguint el calendari marcat, està previst que finalitzen l’any vinent.

L’edifici disposarà de dues plantes destinades a ús públic: la planta baixa on se situarà la zona de recepció, la ludoteca, una oficina i la zona de lavabos amb una superfície construïda de 229,67 m² i una primera planta de 200,24 m² on hi haurà una sala multifuncional, una aula digital i un taller. Des de l’espai multifuncional de la primera planta es tindrà accés a la sala de la torre.

La reconstrucció del Xalet de Garín “i la seua habilitació com a centre social per al Barri de l’Empalme va a ser possible gràcies a l’adquisició de la propietat per part de l’Ajuntament i al finançament de la Vicepresidència Segona i Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica”, tal com ha assenyalat l’alcalde de Burjassot, Rafa García qui també ha destacat que Burjassot “porta temps treballant des de diferents àrees municipals per a aconseguir la reconstrucció del citat edifici el valor cultural del qual és incalculable. Aquest treball ens ha portat a aconseguir l’ajuda necessària per a dur a terme un projecte en el qual tenim posada molta il·lusió ja que és una reivindicació del barri i, en breu, serà ja una realitat. Una vegada finalitzada l’obra, les veïnes i els veïns de l’Empalme comptaran amb un centre modern, accessible i en el qual es desenvoluparan tot tipus d’activitats, per a totes les edats, sent un punt de trobada social i cultural”.

La transformació del Xalet de Garín suposarà també “el rescat d’elements artístics, peces històriques i parts molt emblemàtiques de l’edifici. Part d’aquests elements”, ha explicat García, “estan protegits en la pròpia obra i, la resta es traslladaran al magatzem de la Brigada Municipal per a, una vegada vaja avançant la reconstrucció de l’edifici, tornar a situar-los en els seus espais d’origen”.

Entre altres accions, es procedirà a la restauració de peces ceràmiques de paviment de fang i peces vidriades, la restauració de paviment de “mosaic nolla” i del fals sostre daurat a més de l’escultura ornamental de façana i d’aquelles peces de la façana que necessiten ser ancorades al suport i les clivelles localitzades en l’escultura ornamental, així com en cornises i paraments.