Burjassot inicia els treballs per a la remodelació del Teatre El Progrés, el cost dels quals superarà el milió i mig d’euros. Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU

17 abril 2023|Burjassot

Burjassot insisteix en posar en valor tots els edificis i instal·lacions culturals del municipi per a l’ús i gaudi de la seua ciutadania. Per aquest motiu, l’Ajuntament, en Junta de Govern, ha aprovat una modificació pressupostària que anirà destinada a la contractació de la redacció del projecte de rehabilitació del Teatre El Progrés i l’acceptació de l’ajuda concedida en el Programa d’Impuls a la Rehabilitació dels Edificis Públics (PIREP) de les Entitats Locals, dissenyat en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).

En aquest primer moment, més de 615.000 euros es dedicaran al Teatre El Progrés, quantitat que es veurà augmentada també en aquest any amb la reassignació de fons municipals fins a arribar al cost total de l’obra de rehabilitació de l’edifici que superarà el milió i mig d’euros d’euros, finançats pel Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR) finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Poder fer aquest pas és molt important per a Burjassot, ja que recuperem un espai únic, el Teatre El Progrés i durem a terme una profunda remodelació que el convertirà en un edifici modern, sostenible, eficient energèticament però sobretot, un espai per a la ciutadania, que s’emmotlarà als diferents usos culturals i socials, polivalent i totalment adaptat a les necessitats dels seus usuaris ”, ha declarat l’alcalde de Burjassot, Rafa García.

Des del consistori burjassoter, s’ha représ el projecte de millora d’aquesta joia arquitectònica i cultural del municipi en presentar el mateix al PIREP de les Entitats Locals. El projecte pretén donar resposta a les necessitats de les veïnes i els veïns com un espai multicultural en el qual es desenvolupen activitats com ara assajos, exposicions, actes, concerts, etc. Per a això, s’ha elaborat una proposta flexible, una planta d’espais diàfans que puguen anar adequant-se a les diferents necessitats de la comunitat i sales multiusos que es poden dividir en espais més menuts per a donar cabuda a diferents propostes culturals i socials. A més, l’edifici serà completament accessible, amb l’execució de rampes, la instal·lació d’un ascensor de baix consum, lavabos accessibles, i sistemes que milloren l’accessibilitat cognitiva i sensorial (encaminaments, bucle magnètic a la sala principal, pictogrames adaptats, etc). El projecte presenta un consum energètic quasi nul, fent-ho totalment sostenible i es millorarà l’acústica de tot l’edifici.

Amb la modificació pressupostària, l’ajuda concedida de més de 500.000 euros i l’aportació municipal fins a aconseguir el milió i mig d’euros, es podrà iniciar el projecte de rehabilitació del teatre, retornant-li el valor cultural i social del qual sempre ha presumit. Aquest espai cultural s’inaugurava el 26 de maig de 1931 i, des d’un principi, es va concebre com a escola d’actors i com a teatre popular. L’edifici està situat en el carrer Doctor Moliner i la seua façana encara conserva elements arquitectònics propis de l’època de la seua construcció.

Amb l’elaboració del projecte, es fa el primer pas per a millorar la instal·lació ja que es procedirà a la realització de l’alçament topogràfic, l’estudi geotècnic, els tastos…en definitiva, la base per a poder dur a terme la seua rehabilitació. Una vegada feta la redacció del projecte i duts a terme tots els tràmits administratius, es procedirà a l’inici de les obres.