Burjassot, present en la Primavera Educativa des de l’educació, el benestar social i el valencià

11 maig 2016|Burjassot

El llit vell del riu Túria acollirà, del 13 al 15 de maig, la celebració de la Primavera Educativa, una trobada que, sota el lema “un riu d’educació valenciana”, pretén fer visibles els diferents projectes educatius que s’estan duent a terme en els centres de la Comunitat Valenciana. Així, al llarg de les tres jornades, el llit del Túria s’omplirà d’exposicions, conferències, actuacions musicals i presentacions d’experiències que contribuïsquen a millorar la qualitat de l’ensenyament en el sistema educatiu valencià. Primavera Educativa és una iniciativa de la Conselleria d’Educació, Recerca, Cultura i Esport. Tota la programació d’aquesta fira de l’educació pot consultar-se en l’enllaç: http://mestreacasa.gva.es/web/primaveraeducativa/presentacio. La Primavera Educativa s’inaugurarà el 13 de maig, a les 18:30 h, en el claustre del Centre del Carmen de València (C/ Museu, 2)

El municipi de Burjassot participarà activament en la celebració de la Primavera Educativa des de la Regidoria d’Educació que dirigeix Laura Espinosa, en col·laboració amb diferents col·legis i instituts del municipi. També AVIVA, l’Oficina de Promoció del Valencià, que dirigeix Maria Viu i el Departament de Serveis Socials, dirigits per Olga Camps, tindran la seua presència i participació en aquesta multitudinària trobada per l’ensenyament valencià.

La regidora d’Educació, Laura Espinosa, participarà activament en la Primavera Educativa amb l’aportació d’un article científic al Congrés d’Educació Inclusiva que se celebrarà al llarg de les jornades, sota el títol “Educació Inclusiva: Contextos per a la Inclusió en la Societat del Coneixement”. La comunicació presentada per Espinosa es denomina “Experiències de recerca-acció: Taller de creixement comunitari, per a la promoció de la convivència escolar i l’educació inclusiva” i pretén donar a conéixer una iniciativa duta a terme en diversos centres educatius de València, amb l’objectiu d’afavorir la promoció de la convivència escolar, l’educació inclusiva i la participació de la comunitat educativa. El compromís de la regidora d’Educació amb la millora de la qualitat educativa queda patent una vegada més amb aquesta participació, depassant la gestió municipal, ja que, com a professional i investigadora, té com a objectiu principal la promoció de la convivència escolar i de la cultura de pau, a través d’experiències d’innovació educativa.

Quant a la participació en la Primavera Educativa dels centres educatius de Burjassot, el CEIP Fernando de los Ríos participarà exposant com el pla lector del centre, a través d’un tema diferent cada any, va vertebrant la vida escolar al llarg del curs. En el curs 2016-2017, el pla lector del centre ha tingut el lema “La vida és joc i els jocs, jocs són” i, a partir d’ell, s’han articulat totes les activitats per a la promoció de la lectura i la literatura entre els xiquets i les xiquetes.

Per la seua banda, l’AMPA del CEIP Miguel Bordonau participarà, el diumenge, en la Primavera Educativa, en una xerrada sobre els “deures de qualitat”. En ella, exposaran una enquesta que l’AMPA ha dut a terme, entre els pares i mares, sobre els deures dels seus fills, llançant reflexions sobre el seu valor i eficàcia. Aquesta enquesta pot consultar-se en www.deberes.de i, durant la seua participació en la jornada, l’AMPA del Miguel Bordonau, presentarà la seua particular reivindicació sobre uns deures de qualitat.

Dos instituts del municipi també participaran en la Primavera Educativa. L’IES Federica Montseny participarà amb una presentació de curtmetratges, l’actuació del grup de teatre “Amoraescena”, una exposició sobre els cicles formatius de manteniment i electrònica i una altra exposició sobre nutrició. Per la seua banda, l’IES Comarcal participarà també amb dos activitats. El dissabte 14 de maig, l’equip de treball del projecte europeu KA1 Erasmus+ i l’equip de mediació de l’institut  realitzaran el taller “Construir per a conviure”, de 12 a 14h, en el Museu de les Arts i les Ciències (avinguda del Professor López Piñero,7) en la carpa III. A més, el diumenge 15, tindrà lloc l’exposició “Creaceràmica al Comarcal”, coordinada pel departament de Plàstica de l’institut, en horari de 10 a 20h, a l’IES Barri del Carme de València.

AVIVA, l’Agència de Promoció de Valencià de Burjassot, estarà present en la Primavera Educativa, en el marc de la Fira d’Idiomes que acollirà aquesta trobada. Ho farà amb la resta d’agències de promoció de la llengua d’altres comarques valencianes que s’han sumat a aquesta iniciativa. Al llarg d’aquesta Fira d’Idiomes, institucions i entitats vinculades als idiomes, presentaran diferents materials i publicacions i explicaran les activitats que realitzen per a fomentar i difondre cada llengua. L’horari de la fira d’Idiomes coincideix amb la celebració del Congrés sobre multilingüisme que estarà dedicat als dos documents europeus que són la base de l’ensenyament, l’aprenentatge i l’avaluació dels idiomes: el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües i el Portfolio Europeu de les Llengües, dels quals és compleixen 15 anys d’existència. Més informació sobre la Fira d’Idiomes: http://mestreacasa.gva.es/web/congresmultilinguisme/fira.

Finalment, el departament de Serveis Socials de l’Ajuntament participarà en la Primavera Educativa, el diumenge 15, de 10 a 20 h, amb la presentació del recurs de l’Aula de la Segona Oportunitat (A2O). Es tracta d’una experiència que lluita contra l’exclusió social, a través de l’atenció a persones provinents del fracàs escolar. Les responsables de presentar l’A2O presentaran la seua manera de “fer classe” d’una manera individualitzada, amb dinàmiques per a reduir la bretxa digital a través de l’ensenyament en el maneig de les TIC, cerca d’ocupació, acompanyament per a les gestions d’administracions públiques, etc. Les persones que s’acosten a conéixer l’Aula de la Segona Oportunitat rebran un fullet informatiu amb els seus fonaments, objectius i metodologia.