Burjassot presenta el projecte “AUNA 2020”, una Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible, per a optar als fons FEDER

23 novembre 2016|Burjassot

L’Ajuntament de Burjassot està presentant, en aquests dies, el projecte AUNA BURJASSOT 2020. Així s’ha cridat a aquesta Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (DUSI) que el Consistori ha elaborat per a presentar-se a la convocatòria del programa operatiu FEDER (Fons Europeu de Desenvolupament Regional). L’article 7 del Reglament FEDER arreplega que, al llarg del període 2014-2020, almenys un 5% dels recursos d’aquest fons haurà de ser destinat a finançar mesures integrades per al desenvolupament sostenible, de manera que en les ciutats, els organismes subregionals o locals de l’aplicació d’aquestes estratègies seran els encarregats de les tasques relacionades amb la selecció de les operacions.

Així, l’Ajuntament de Burjassot, a partir d’un profund estudi de la situació actual del municipi, des del punt de vista socioeconòmic, mediambiental i climàtic, ha dissenyat el projecte AUNA, amb el qual es presentarà a aquesta segona convocatòria d’ajudes FEDER que, per als municipis d’entre 20.000 i 50.000 habitants suposa una subvenció de 5 milions d’euros.

A partir dels criteris marcats per Europa per a dissenyar l’estratègia DUSI a Burjassot, el projecte AUNA engloba, com a principals reptes per al municipi, consolidar un desenvolupament econòmic i social sostenible i integrat; combatre la bretxa digital entre els ciutadans i ciutadanes i modernitzar l’administració local; millorar la mobilitat urbana i l’eficiència energètica, posar en valor el patrimoni cultural i natural; lluitar contra la pobresa i la discriminació, dotar al municipi de noves infraestructures socials, així com facilitar el dret a l’habitatge i fomentar la creació d’ocupació: tot açò comptant amb l’activa participació del conjunt de la població i amb el concurs dels agents socials i institucionals.

Tots aquests reptes enfocats a fer de Burjassot, un espai urbà i sostenible que cuide a les persones que ho habiten, la seua major riquesa, es ramifiquen en diferents estratègies d’actuació, algunes d’àmbit global que afectaran a la totalitat del municipi, mentre que unes altres es dirigiran prioritàriament a dos barris perifèrics: un que es troba segregat urbanísticament, el barri de l’Empalme i l’altre, el de les 613 Vivendes, amb uns indicadors de vulnerabilitat molt superiors a la resta de la ciutat.

Per a comptar amb la participació de la ciutadania en aquest projecte AUNA, l’Ajuntament ha elaborat una enquesta ciutadana sobre els futurs reptes de Burjassot, que es pot emplenar, via digital o físicament, ja que hi ha enquestes en dotze punts diferents de Burjassot amb les seues respectives urnes.

En l’àmbit del combat de la bretxa digital, s’ha projectat facilitar l’accés als serveis públics a través de les TIC a totes aquelles persones que es troben afectades per la bretxa digital i millorar els procediments de l’Ajuntament per a arribar a convertir el municipi en una ciutat intel·ligent o Smart City. D’altra banda, el projecte AUNA inclou l’elaboració d’un Pla de Mobilitat Urbana Sostenible i un Pla de millora de l’eficiència energètica. Per als objectius de preservació del patrimoni cultural i natural, s’ha projectat, entre altres accions, la rehabilitació integral de l’edifici pertanyent a la Fundació Nuestra Señora del Carmen (María Marzo) per a convertir-ho en un Centre Polivalent d’Inclusió Social, així com altres accions per a la rehabilitació i protecció de jardins i zones verdes, la protecció de l’horta local i l’engegada d’un pla contra la reducció de la contaminació acústica i atmosfèrica.

Finalment, una altra gran línia d’actuació s’encaminarà profundament a la inclusió social, la lluita contra la pobresa i la discriminació, amb nombroses estratègies ja definides com, entre unes altres, l’impuls d’una Borsa Municipal d’Habitatge Social, la creació d’un centre cívic polivalent per a la inclusió social de col·lectius desfavorits o el foment de la creació d’ocupació entre els col·lectius més vulnerables. De tot ells, es conclou que el projecte AUNA basarà la seua estratègia en uns pilars i polítiques transversals basades en els principis d’igualtat, integració social, desenvolupament sostenible, accessibilitat i eliminació de tot tipus de barreres i adaptació de la ciutat als canvis demogràfics.

Des d’aquesta mateixa setmana, diferents col·lectius i agents de Burjassot estan rebent tota la informació pertinent sobre el projecte AUNA BURJASSOT 2020, a través de diferents reunions tècniques amb experts, tècnics municipals, i representants de la societat civil de Burjassot.