Burjassot presenta els actes commemoratius per a la celebració de l’Any Blasco Ibáñez

18 abril 2017|Burjassot

Des de 20/04/2017 fins a 20/04/2017

vicente-blasco-ibanez

L’Ajuntament de Burjassot, des de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut, presentarà dijous que ve 20 d’abril, a les 20h, els actes commemoratius amb els quals el municipi homenatja la figura de Vicente Blasco Ibáñez. I és que en 2017 es compleixen 150 anys del naixement del rellevant escriptor i polític valencià, un personatge il·lustre, molt lligat al municipi on va passar llargues temporades. Amb aquesta programació, centrada en posar en valor i donar a conèixer la figura de l’autor de “La Barraca”, l’Ajuntament de Burjassot materialitza la moció, aprovada el passat 26 de setembre per unanimitat de tots els grups polítics, en la qual subscrivia la Declaració Institucional de les Corts per a la posada en valor de Vicente Blasco Ibáñez.

La presentació de l’Any Vicente Blasco Ibáñez a Burjassot tindrà lloc en la Casa de Cultura i l’acte s’obrirà amb l’actuació de l’Orquestra Amadeus de Burjassot. Després de les paraules de l’alcalde, Rafa García, qui estarà acompanyat d’un nodrit grup de membres de l’Equip de Govern, la cerimònia continuarà amb una selecció de poesies recitades pel seu propi autor, Toni Ananda i amb les intervencions de dos burjassoters, Luis Expósito i Javier Naharros, els quals oferiran al públic sengles ponències sobre el personatge valencià i sobre la relació que aquest va tenir en el Burjassot de la seua època.

Des que va començar l’any 2017, l’Ajuntament de Burjassot, a través de l’IMCJB i sobretot enfocades a l’àmbit cultural i educatiu, ha desenvolupat tota una relació d’activitats destinades a la difusió de la figura de Vicente Blasco Ibáñez. Entre elles, destaquen nombroses animacions lectores i tallers infantils que, pensats des de les Biblioteques Municipals, han tingut com a protagonista a l’escriptor Blasco Ibáñez, mentre que l’Escola de Pasqua 2017 que s’està celebrant en aquests dies, organitzada per l’IMCJB, des de l’Agència Jove, així com la celebració de la pròxima Escola d’Estiu, també tindran a Blasco Ibáñez com a personatge vertebrador de les activitats d’oci pensades per als xiquets i joves.

D’altra banda, dins de la celebració del Mes del Llibre, està previst que els llibres de Blasco Ibáñez siguen clau en la celebració, el pròxim 27 d’abril, del Mercat del Bescanvi, ja que les persones que participen en algun intercanvi de llibres, es portaran de regal una novel·la de l’autor. A més, de cara als pròxims mesos, hi ha altres activitats programades per a públic adult, entre les quals destaquen una exposició de fotografies, aquarel·les i serigrafies sobre Blasco, a càrrec de Juan Vila, qui també oferirà una conferència sobre les vivències juvenils de Blasco Ibáñez a Burjassot en la casa d’estiueig dels seus pares. I de cara al pròxim curs 2017-2018, hi ha previstes conferències, diferents cuentacontes, i la publicació en els canals de difusió municipals d’un registre amb la relació de totes les obres de Blasco Ibáñez que poden trobar-se en la Biblioteca Municipal de Burjassot. El protagonisme de Blasco Ibáñez en el pròxim Club de Lectura que està a punt de llançar la Biblioteca Municipal o un possible concurs de teatre sobre les obres de Blasco, en col·laboració amb la Regidoria de Falles, són altres propostes que conformen la programació cultural que Burjassot ha gestat per a la celebració del seu particular Any Vicente Blasco Ibáñez.

Així mateix, també hi ha sobre la taula altres idees que s’estan contemplant per a celebrar l’Any Blasco Ibáñez en el municipi, com la instal·lació d’una placa commemorativa en la Plaça d’Emili Castelar, amb la seua versió en Braille per a invidents, o un cicle de cinema.