Burjassot reivindica el Dia Internacional de les Dones amb la força de la Cultura

21 febrer 2023|Burjassot

Des de 03/03/2023 fins a 09/03/2023

S’acosta el 8 de Març, la jornada en què de manera global es reivindica que la dona ha d’estar i viure en el món en termes absoluts d’igualtat respecte a l’home. Una aparent obvietat que, no obstant això, se li ha sigut negada a través dels segles i que, en la lluita per continuar aconseguint cotes, la Cultura, juntament amb l’Educació, es perfila com a eina i vehicle essencial. Pensant en això, Burjassot ha volgut fer girar la programació pel Dia Internacional de les Dones entorn de la idea que “La Igualtat comença per la Cultura”, lema central de la campanya de 2023. Així, les activitats proposades per la regidoria d’Igualtat i Feminisme posen especialment l’accent la reivindicació de la dona, des del pla cultural, a través de la literatura escrita i oral, el teatre i les arts escèniques, l’humor, el cooperativisme o l’emprenedoria laboral.

La primera cita amb la programació del 8M a Burjassot tindrà lloc divendres que ve 3 de març amb el contacontes infantil “Marina, una mar de llegendes” (17.30 h, Plaza de l’Ajuntament). El contacontes, en llengua valenciana, combina teatre i marionetes i presenta a Marina, una valenta dona, que en 1950 i en un món dominat per homes, es fa a la mar per a participar en el concurs de donar la volta al món pels cinc oceans. El contacontes està inspirat en totes aquelles dones que en el passat van trencar barreres per a fer història. Les activitats de la vesprada del divendres 3 de març continuaran, a les 20 h, amb la celebració dels Premis ‘Dones amb Iniciativa’ que, de la mà de la regidoria de Comerç i CEMEF, premiaran i reconeixeran el treball de diferents dones emprenedores de Burjassot. La cerimònia tindrà lloc en el Saló de Plens del Consistori.

En la vesprada del diumenge 5 de març, l’espectacularitat de les arts escèniques prendran protagonisme amb l’espectacle WOMAN que arriba a Burjassot de la mà de Aarón Vivancos i que tindrà lloc, en el Centre Cultural Tívoli, a les 18. 30 h. Resumit com “tota la força que cap en un escenari”, WOMAN és un xou de gran format, en set actes, en el qual les dones s’obrin pas a través d’una manifestació visual i corporalment impactant i en el qual la narració escènica de diferents històries permet connectar directament amb les vivències de cadascú. L’espectacle WOMAN és gratuït i les entrades estaran disponibles a partir del dimecres, 22 de febrer, en la recepció de la Casa de Cultura de Burjassot, en la recepció de l’Ajuntament de Burjassot. També estaran disponibles en la taquilla del Centre Cultural Tívoli el dia de l’espectacle, en cas que queden localitats, i es podran retirar des d’una hora abans de l’inici de la funció.

Paral·lelament a totes les activitats programades i al fil que la Igualtat comença per la Cultura, la Biblioteca Municipal inaugurarà la prestatgeria violeta amb una selecció de llibres amb perspectiva feminista. Al seu torn, en la Plaça de l’Ajuntament i voltants quedaran convertits en una gran “llibreria urbana”, al llarg d’aquestes dates, amb l’exposició de portades dels llibres més icònics del moviment feminista.

El dimarts 7 de març, la programació de Burjassot per a commemorar el Dia Internacional de les Dones continuarà en el Centre Socioeducatiu Díaz Pintado. A les 18.30 h, l’actriu, còmica i comunicadora valenciana Maria Juan saltarà a la Sala d’actes del centre per a aconseguir el seu objectiu: que el públic no deixe de riure en tot el seu monòleg, ‘Riures en valencià’. I és que tot el que diu Maria i també com ho diu, fa riure. Diuen que des de xicoteta tendeix al drama i que, potser per això, se li dona tan bé la comèdia.

La jornada del 8M començarà a Burjassot a les 12 h, quan en la Plaça de l’Ajuntament tinga lloc la lectura del Manifest Reivindicatiu pel Dia Mundial de les Dones. A la vesprada, cap a les 17.30 h, un autobús eixirà des de la Plaça de l’Ajuntament en direcció València per a l’assistència a la manifestació del 8M que se celebra a la ciutat a les 18 h. Per a reservar plaça en l’autobús, cal posar-se en contacte amb la Unitat d’Igualtat “ Espai Dona” a través del correu mpilar.perez@burjassot.es o accionsocial@burjassot.es

El dijous 9 de març, la programació centrarà en la peça teatral que enguany proposa l’Associació Teatral Paraules i Dones de Burjassot la qual, un any més posa damunt de la taula, o millor dit, de l’escenari, la seua proposta particular de reivindicació de la igualtat. En aquesta ocasió, el grup local de teatre presenta una selecció de contes escenificats sota el títol “Érase dos veces La Cenicienta y La Bella Durmiente”. A partir de les 19 h, en el Centre Cultural Tívoli, el públic que habite el pati de butaques assistirà a una adaptació molt particular d’aquests dos clàssics de la literatura infantil en la qual, a diferència de la versió clàssica, les protagonistes tindran molt a dir.

La programació de Burjassot per a commemorar el Dia Internacional de les Dones conclourà el dijous 23 de març amb la conferència “Bibilak: cooperativisme i feminisme (Ser Dona al Sud 2023)”, que tindrà lloc en el Saló de Plens de l’Ajuntament, a les 18.30 h. En ella, es presentarà aquest projecte en el qual es dona a conéixer la realitat de les dones i la seua lluita per la igualtat de gènere als països del sud. L’edició d’enguany compta amb una delegació de dones bolivianes provinents d’organitzacions socials i de governs municipals.