Burjassot, referència nacional de l’Ultrafons

3 abril 2023|Burjassot

El passat cap de setmana, Burjassot ha sigut punt de trobada del ultrafondistes de tot el món. I els resultats no han pogut ser millors, tal com han assenyalat des del CA Els Sitges, club burjassoter organitzador de la prova: fins a dos rècords d’Espanya Absoluts s’han batut en una competició que ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Burjassot, a través de la Regidoria d’Esports, dirigida per Juan Gabriel Sánchez.

Antonio Aguilar i Mireia Sosa, en 6 hores i 100 km, respectivament, han sigut els grans protagonistes del Campionat amb dues grans marques que han fet de Burjassot la capital de l’ultrafons nacional.

Aquesta prova, inscrita en el calendari Internacional de la RFEA i amb etiqueta de Bronze de la IAU en totes les proves, entre les quals està inclòs el Campionat Nacional de 100k, i les proves de 24 hores, 12 hores i 6 hores, ha permés als millors ultrafondistes nacionals i internacionals, demostrar en l’asfalt burjassoter la qualitat tant del circuit com l’excel·lència en la seua preparació.

Entre la relació d’inscrits, sobreeixien alguns dels millors especialistes en la distància que ja van disputar el mes de gener, també a Burjassot, el Campionat d’Espanya de 50 Km, destacant els dos Campions d’Espanya vigents, Antonio Jesús Aguilar i María Mercedes Pila, que defensaven els seus títols el passat dissabte.

Aguilar va decidir atacar en la cinquena hora de la competició, acció que li va facilitar, al pas de la sisena hora, que rebaixara la millor marca espanyola de tots els temps en aquest parcial (molt cotitzada entre els ultrafondistes) per a deixar-la en uns estratosfèrics 93.633 metres, pels 92.406 metres aconseguits per Deli, un altre dels atletes, fa menys d’un mes. El crono final d’Aguilar va ser de 6h 27’38” rebaixant la seua MMP en quasi 11’, i col·locant-se com tercer millor atleta espanyol de tots els temps. Manel Deli va finalitzar en segona posició amb 6h 36’39” i el tercer lloc va ser per a Kiko Martínez, amb un temps de 6h 49’ 19”.

Quant a la carrera femenina, va ser de nou un monòleg de l’atleta independent Mercedes Pila, plusmarquista Nacional i defensora del títol després de l’eixida prudent de Mireia Sosa (C.A.Els Sitges) que, de fet, fins al km 40 no va fer moviments en carrera. Sosa va aconseguir agafar a la segona classificada , la granadina Beatriz Contreras (CD Olimp Granada) i ja en la setena hora caçar també a Mercedes Pila. En meta, Mireia Sosa, va rebentar el rècord de 100 Km de Mercedes Pila obtingut en el Nacional de Santander en 2022, deixant-ho en 7h 52’ 21”, avantatjant a Pila en més de 3 minuts (7h 25’40”). Finalment en el podi van estar acompanyades per Alicia Antón (190 mil·lèsimes) amb 8h 37’ 02 després de la desqualificació de Beatriz Contreras en plena recta d’arribada.

En la prova reina, les 24 hores, Eduardo Cebrián (Tenerife CajaCanarias) va véncer amb 211.863 Km. En categoria femenina, Jacky Camós, representant del C.A.Els Sitges, va ser la guanyadora amb 130.720 Km.

En 12 hores, triomf per a Santiago Trull (141.342 Km.), mentre que en les dones la cavalcada en solitari de Mayca Botella, la va portar a la meta en una distància de 81.298 metres.

En 6 hores, el triomf va ser per a l’atleta local Antonio Raga, amb 76.581 m. En dones el triomf va recaure en Emily Desprez, amb 57.536 metres.

Sens dubte, una intensa jornada d’ultrafons, amb un enorme treball per part dels atletes del club organitzador, que va portar, durant 28 hores, als millors ultrafondistes de l’actualitat als carrers de Burjassot.