L’alcalde considera ‘un privilegi per a Burjassot’ la nova Facultat de Psicologia de la UCV

21 juliol 2022|Burjassot

UCV Psicología
Inauguración F.Psicología UCV 1

El dimecres 20 de juliol, ha tingut lloc la inauguració oficial de la Facultat de Psicologia de la Universitat Catòlica de València (UCV). El nou edifici, situat a Burjassot, enfront del Parc Comercial Ademuz, rep el nom de Pare Jofré, en homenatge al frare valencià Joan Gilabert Jofré que, a principis del segle XV va crear, en la capital del Túria, el primer hospital psiquiàtric del món.

El cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, gran canceller de la UCV, ha beneït la nova seu que alberga, a més de la Facultat de Psicologia, el Centre Autonòmic de Referència en Discapacitat (CARD Capacitas). Ho ha fet en companyia de l’alcalde de Burjassot, Rafa García que ha assistit juntament amb el regidor de Cultura i Joventut, Javier *Naharros, convidats tots dos pel rector de la UCV, José Manuel Pagán i la degana de la Facultat, Maria José Beneyto.

En la seua intervenció, Rafa García ha considerat la nova sede Pare Jofré com “un privilegi per a Burjassot, perquè des de la UCV s’imparteix una docència arrelada en valors”. L’alcalde, ha definit en termes col·loquials el nou edifici com “una autèntica passada”, per a després assenyalar que és una “extraordinària construcció” sobretot per la seua “funcionalitat” i “lluminositat”. Així mateix, García ha dedicat unes paraules als docents i personal d’administració i serveis de Facultat de Psicologia: “Després de la pandèmia que hem patit, heu demostrat una excepcional capacitat d’adaptar-vos a una situació absolutament anormal. És un orgull que se’ns conega com a ciutat universitària i que la UCV inaugure ací tantes seus com desitge. Per a nosaltres serà sempre un privilegi, tant pel que significa la UCV en transmissió del coneixement, com per l’educació en valors que imparteix”. El primer edil de Burjassot ha finalitzat la seua intervenció amb una cita en llatí atribuïda a Sèneca: “ Sapientia sola libertas est” (la saviesa és l’única llibertat).

Per part seua, el cardenal Cañizares ha manifestat estar “molt content” per la inauguració de la seu Pare Jofré: “Havia vingut quan es construïa, però el que he trobat hui no m’ho imaginava. Cada aula, cada instrument d’aquesta Facultat està al servei de l’ésser humà. La psicologia humanista que ací ensenyeu és la clau per a la humanitat: aprendre un estil de viure que faça una societat nova. Que la docència servisca per a fer que els joves cresquen integralment com a homes i dones en l’estil de viure del respecte, la dignitat i la llibertat”, ha adduït el gran canceller.

El rector de la UCV, José Manuel Pagán, ha assegurat en la seua intervenció que “en el dia en què s’inaugura una seu és també convenient recordar que la Universitat no és un edifici o una expenedora de títols, sinó un projecte de persones, una trobada personal de professors i estudiants. I perquè això succeïsca ha d’haver-hi voluntat d’eixir a la trobada de l’altre, del jove”.

Finalment, en la seua intervenció en l’acte d’inauguració, la degana de la Facultat, María José Beneyto, ha fet referència a la història del pare Jofré (València, 1350-1417), que el 24 de febrer de 1409 es va emportar a la residència mercedària a un malalt mental que estava sent agredit al carrer i el va curar de les seues ferides. Jofré va demanar als seus feligresos protecció i cures per als «bojos i innocents», la qual cosa va acabar desembocant en la creació en terres valencianes del primer hospital psiquiàtric del món. En aqueix sentit, Beneyto ha agraït al cardenal Cañizares haver triat el nom del religiós valencià com a denominació de la nova seu, “un espai íntegrament dedicat a la formació de futurs professionals que cuidaran de la salut mental, la discapacitat i el benestar emocional de les persones”.

La seu Pare Jofré compta amb més de 5.500 metres quadrats i capacitat per a acollir a les seues quasi 1.200 alumnes. En la Facultat s’imparteixen els graus en Psicologia, Logopèdia i Teràpia Ocupacional, a més de les dobles titulacions respectives i postgraus en Psicologia General Sanitària, Psicologia Jurídica, Intervenció Logopèdica Especialitzada, Educació i Rehabilitació en Conductes Addictives, Atenció Integral a Persones amb Discapacitat Intel·lectual, i Relació d’Ajuda i *Counselling.

Pare Jofré és també seu del CARD Capacitas, un element essencial dins de l’estructura organitzativa del Campus Capacitas de la UCV i que s’ha convertit en un espai de referència tant per a les persones amb discapacitat, les seues famílies i cuidadors, com per a institucions, empreses, centres educatius i professionals interessats en l’àmbit de la discapacitat. A més, el CARD també col·labora en la proposta acadèmica sobre discapacitat i inclusió social, que complementa les diferents iniciatives i recorreguts curriculars de la UCV, amb la finalitat de contribuir a promoure una societat més inclusiva a través de l’exercici professional dels futurs graduats.