L’Ajuntament de Burjassot posa en marxa la campanya de detecció i prevenció de dificultats maduratives en el desenvolupament de xiquets i xiquetes de 2 i 3 anys
13 març 2025|Burjassot
Un any més, la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Burjassot, dirigida per Manuela Carrero, en col·laboració amb el programa d’atenció primària bàsica de Servicis Socials ADI (Atenció al Desenvolupament Infantil), ha posat en marxa la Campanya Municipal de Detecció i Prevenció per al desenvolupament en xiquets i xiquetes de 2 a 3 anys, l’objectiu de la qual és detectar i previndre dificultats en el desenvolupament evolutiu dels menors empadronats en el municipi i els escolaritzats a les Escoles Infantils. Així mateix, s’inclouen també els menors que no estan encara escolaritzats, però que estan sent atesos pel programa ADI i que, per tant, ja estan rebent una orientació a nivell de família.
Esta campanya permet planificar els recursos educatius necessaris per a la seua posterior escolarització, de manera que puguen afrontar els reptes de la nova etapa educativa. Així mateix, és especialment rellevant per a detectar necessitats de les famílies pel que fa a l’adquisició d’hàbits i al foment del desenvolupament òptim dels menors.
Burjassot compta amb nou centres d’educació infantil que han sigut atesos sota este servei, als quals s’afigen els menors no escolaritzats que han sigut detectats pel programa ADI en coordinació amb el servei de pediatria del municipi.
La campanya no sols duu a terme el seguiment dels menors que requerixen d’una intervenció específica, sinó que també s’exercixen labors d’orientació educativa, cobrint les necessitats del propi centre en quant a assessorament als equips directius i a les/els docents, i d’orientació a les famílies. En este procés de detecció, en el qual es compta amb la col·laboració de les tutores i els tutors dels menuts, s’aconseguixen dades sobre el desenvolupament maduratiu dels participants en la campanya.
Durant este curs 2024-2025, s’han repartit un total de 184 protocols entre les nou escoles infantils del municipi. De tots ells, un total de 16 menors dels casos avaluats han requerit d’un informe sociopsicopedagògic per a valorar la necessitat de recursos educatius per a l’inici de la seua escolarització en 2n cicle d’Educació Infantil (Pedagogia Terapèutica, Audició i Llenguatge, Educador i Fisioterapeuta Escolar). També han sigut contemplats aquells casos que compleixen uns certs requisits per a una necessitat de compensació educativa amb la finalitat de posar-ho en coneixement dels centres.
Arran dels resultats de la valoració de la campanya, s’han atés a 11 menors que, encara que no requeriran de suports per al seu aprenentatge en el centre educatiu, s’ha considerat intervindre amb orientacions familiars que fomenten rutines i hàbits potenciant l’òptim desenvolupament i que ajuden als progenitors en la gestió de conductes i situacions conflictives.
Finalment, de cara al pròxim curs, es duran a terme reunions de coordinació amb els equips d’orientació dels centres educatius en els quals es matriculen els menors atesos, amb la fi traslladar la informació referent a les seues necessitats i fortaleses i aconseguir així la inclusió educativa real dels menors en els centres educatius.