L’Ajuntament s’afegeix als més de 250 comerços que entenen el valencià a Burjassot

8 setembre 2017|Burjassot

Troballengua 1

Més de 250 comerços  de Burjassot s’han enregistrat a la web del Troballengua, un projecte que identifica els negocis i comerços on el personal entén el valencià. La regidoria de Promoció del Valencià, que dirigeix Maria Viu, a través d’AVIVA (l’Agència de Promoció del Valencià), i la Regidoria de Promoció Econòmica, al capdavant de la qual es troba Roc Senent, fan un balanç positiu d’aquesta campanya, a la qual s’ha “sumat” el mateix Ajuntament, apegant els adhesius identificatius d’aquests comerços, també, en diversos espais municipals.

Des d’AVIVA, expliquen que “es tracta d’una acció que podríem qualificar de simbòlica, que ve a refermar el compromís de la plantilla de l’Ajuntament en l’ús i promoció del valencià, i que volem que servisca per a recordar a les veïnes i els veïns que poden dirigir-se a ells en la seua llengua“.

El Troballengua és, en paraules dels seus creadors, «l’espai on els valencians podem trobar professionals i comerços amb els quals expressar-nos naturalment en valencià. La seua finalitat és potenciar l’ús del valencià i facilitar que siga, per defecte, la llengua habitual dels valencianoparlants». Funciona com a directori per a buscar eixos espais on la clientela valencianoparlant pot estar segura que serà entesa en expressar-se en la seua llengua.

Per a la regidora Maria Viu, un dels objectius de la campanya és donar “naturalitat” al fet de parlar valencià. De vegades els valencianoparlants canviem de llengua per sistema, perquè donem per fet que no ens entendran quan demanem en una botiga, o en un bar, però la realitat és que a Burjassot tot el món parlava valencià fa 20 o 30 anys, i encara que hui en dia hi ha hagut un retrocés en l’ús de la llengua per factors diversos, el ben cert és que la majoria de les burjassoteres i els burjassoters l’entenen. Amb el Troballengua ajudem les persones que parlen valencià a seguir fent-ho, i als que l’entenen els donem l’oportunitat d’escoltar-lo més i poder-lo aprendre i soltar-se sense por“.

D’altra banda, a la web de Troballengua, cada comerç o professional té el seu espai, a través del qual pot fer arribar informació d’interés a la clientela, com ara correu, adreça electrònica i mapa localització, a més d’un text descriptiu on es poden incloure també esdeveniments i promocions o ofertes. Així, tal com explica Roc Senent, “quedar integrat en aquest directori pot ser molt interessant pel que respecta a les i els comerciants, perquè els proporciona una finestra més a través de la qual promocionar-se i propiciar un tracte més individualitzat amb la seua clientela“.