El col·legi Joan XXIII realitza la seua segona mobilitat Erasmus+

15 febrer 2023|Burjassot

Compromés amb la internacionalització i amb les formació contínua del seu alumnat i professorat, el Col·legi Joan XXIII de Burjassot ha realitzat, recentment, la seua segona mobilitat Erasmus+, visitant Macedònia del Nord.

L’acció formativa s’ha dut a terme en coordinació amb el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l’Educació, amb el qual s’ha finançat el projecte KA122, Environmental School Patrol. Improving our Planet, que el centre va presentar el 2021.

La conscienciació mediambiental sobre el canvi climàtic, el reciclatge, la contaminació i la necessitat de millorar la competència interpersonal i social de l’alumnat, són els principals objectius europeus treballats en el programa que, a més, s’ha combinat amb la millora de la competència lingüística en anglés dels alumnes i les alumnes participants en la mobilitat ja que, tal com han destacat des del centre, “la llengua anglesa ha sigut l’única que s’ha utilitzat com a llengua vehicular entre estudiants i professors al llarg d’aquests cinc dies d’experiència”.

Aquesta vegada han sigut set alumnes de 3er d’ESO les seleccionades per a participar en l’experiència i ha sigut el col·legi Dr. Vladimir Polezinoski, situat en una xicoteta localitat anomenada Kicevo, a dues hores de Skopje (capital de Macedònia del Nord), el centre amb el qual s’ha desenvolupat l’activitat Erasmus+ del centre burjassoter.

El primer dia de visita al centre, va començar amb el repartiment de credencials Eco-patrol i amb una cerimònia de benvinguda. Després, van realitzar algunes activitats per a conéixer-se fins a donar pas a l’activitat “School Orientation” que va permetre entrar a les aules i conéixer la metodologia i a l’alumnat. Després del tour pel centre, les burjassoteres van participar en el taller “lunch without loss” i l’activitat “Scavenger hunt” al voltant del centre, “el fred i la pluja no ens van impedir divertir-nos amb un joc per a conéixer la naturalesa de l’entorn”.

Durant la segona jornada de la mobilitat, van visitar la localitat de Ohrid, situada al sud-est de Macedònia i assentada a la vora del llac del qual pren el seu nom, “allí vam poder contemplar les meravelloses vistes del llac Ohrid des de la Fortalesa de Samuel, una de les majors atraccions turístiques d’aquesta localitat. També visitem el teatre grec de Ohrid i l’església de Sant Joan, situada sobre el penya-segat de la platja de Kaneo, en la costa de Ohrid. A la vesprada passegem per la part antiga de la ciutat per a gaudir dels productes tradicionals de la zona. Veritablement va ser un plaer conéixer a l’equip d’alumnes del col·legi Dr. Vladimir Polezinovski que tan bé ens van acollir i es van encarregar d’explicar la història de cadascun d’aquests llocs emblemàtics”, han explicat les alumnes.

El tercer dia va estar dedicat a l’eixida cultural cap a un dels entorns naturals més coneguts del país: Popova Sapka. Durant la ruta van visitar també Tetovo per a visitar la mesquita pintada (Pasha’s mosque) que representa un exemple de l’arquitectura de la religió otomana. Finalment, ja en Popova Sapka, van conviure amb l’equip de professors i d’alumnes de Kicevo en una jornada a l’aire lliure, gaudint de la neu alhora que van dur a terme una inspecció de camp, “comprovem de primera mà l’impacte mediambiental causat per l’ésser humà en zones com aquesta, molt visitades pel turisme”.

En l’últim dia de mobilitat, en el col·legi Dr. Vladimir Polezinoski, el professorat del centre havia preparat uns jocs d’integració i activitats lúdiques relacionades amb la cultura macedònia i, de vesprada, es va celebrar la cerimònia de clausura, amb l’intercanvi de regals i lliurament de diplomes.

Després de quatre dies d’activitat intensa i un llarg viatge, l’alumnat i el professorat del col·legi Joan XXII de Burjassot ha tornat carregat d’un munt d’experiències d’aprenentatge i de convivència, “no hi ha res com eixir del país d’un mateix per a obrir la nostra ment, apreciar les diferències, i la interculturalitat i, en definitiva, contribuir al fet que siguem persones més obertes i més tolerants preparades per a un futur on la diversitat no siga mai més un problema, sinó una font d’enriquiment i d’aprenentatge”.

Des del col·legi Joan XXIII, s’espera poder retornar a les famílies de Kicevo i a tota la seua comunitat educativa aquesta bonica i emotiva experiència que mai oblidaran. El col·legi espera ara amb els braços oberts que l’alumnat macedoni puga visitar Burjassot i compartir amb ells “l’amor pel nostre país, les seues gents i la seua cultura”.