El Club de Lectura dedica la sessió de gener a ‘Seda’, d’Alessandro Baricco

11 gener 2024|Burjassot

Acabada l’època nadalenca, el Club de Lectura de la Biblioteca d’Adults de Burjassot reprendrà les sessions literàries, en les quals els seus components tenen l’oportunitat de compartir les opinions i punts de vista sobre les lectures triades.

Al gener, la sessió tindrà lloc el divendres 26, a les 19.00 hores, a la Sala d’Audiovisuals de la Casa de Cultura i estarà dedicada a l’obra Seda, de l’autor Alessandro Baricco.

Seda (títol original en italià, Bolet) va ser publicada per primera vegada en 1996, sent un gran èxit editorial que li va suposar la seua traducció a diversos idiomes. La novel·la transporta al lector al segle XIX, i narra la història d’un comerciant francés anomenat Hervé Joncour, que viatja repetidament al Japó, en aquell moment, separat d’Occident, per a adquirir ous de cucs de seda amb la finalitat de proveir la indústria tèxtil de Lavilledieu, el seu poble.

Respecte a l’estil mostrat per Baricco, i segons Mario Vargas Llosa, la novel·la destaca pel seu laconisme i subtilesa; posseïx un llenguatge concís, que recorda a una rondalla oriental. El director francés François Girard va rodar en 2007 una adaptació cinematogràfica sota el títol de Silk, estrenant-se a l’any següent a Espanya com a Seda i a Mèxic com a Retrato de amor.

Alessandro Baricco és un novel·lista, dramaturg i periodista italià, Llicenciat en Filosofia que també ha treballat en televisió. En 1993, va presentar el programa L’amore è un dard, dedicat a la lírica. En 1994 va ser el creador i presentador d’un programa dedicat a la literatura denominat Pickwick, en el qual es tractaven tant la lectura com l’escriptura, juntament amb la periodista Giovanna Zucconi. Va ser després d’estes experiències televisives quan va fundar, a Torí, juntament amb altres associats, una escola de tècniques d’escriptura a la qual li va donar el nom de Holden, com el protagonista de la novel·la El guardià entre el ségol, de J. D. Salinger.

Les novel·les de Baricco oscil·len sempre entre allò real i allò oníric. L’estil es caracteritza per una concepció personal amb variats girs i registres. En la temàtica, Baricco se servix d’entorns irreals i personatges forçosament impossibles, el denominador comú dels quals, en última instància, és la incessant cerca i consecució de desitjos i somnis per a, paradoxalment, explorar i revelar a través d’ells, amb tota la seua cruesa, els racons de l’ànima humana.