El Gabinet Psicopedagògic Municipal ajuda a les famílies amb xicotetes “píndoles emocionals”

21 abril 2020|Burjassot

píldoras emocionales

Tots els serveis de l’Ajuntament de Burjassot s’estan bolcant per a ajudar en la ciutadania en tot el possible davant l’estat d’alerta sanitària que s’està vivint. Cada servei, des de la seua àrea d’actuació, està proposant diferents actuacions i accions amb la finalitat que les veïnes i els veïns de Burjassot passen els dies de confinament de la manera més suportable possible.

Per la seua banda, el Gabinet Psicopedagògic Municipal, a més d’ampliar la seua atenció telefònica en horari de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores, telefonant al 96 364 04 25, per a oferir el seu suport i assessorament a les famílies del municipi que estan passant per situacions emocionals difícils, s’ha posat en marxa el projecte “píndoles emocionals”.

Així, a través de la web municipal, s’aniran donant unes senzilles pautes per a gestionar eficaçment les emocions que estan aflorant en aquest temps, provocades per l’estat de confinament. Les “píndoles emocionals” consistiran en indicacions breus i útils que el personal tècnic responsable del Gabinet Psicopedagògic vol compartir amb les famílies de Burjassot.

La primera píndola fa referència a les emocions

En aquesta situació de confinament, és normal que tots els membres de la família, en algun moment, experimenten diferents emocions, de manera intensa. Emocions com per exemple por, ansietat, estrés, tristesa, escasa tolerància a la frustració…que s’activen i s’apoderen del comportament provocant conflictes en la convivència diària.

Per tant en moments en els quals la tensió es fa present, i seguint les indicacions del professor Rafael Bisquera, és convenient que s’aplique “el traductor emocional” que consisteix a detectar l’emoció (por, frustració…) que hi ha darrere de les paraules i els gestos, per a poder reinterpretar la situació i abordar-la des de l’empatia i l’assertivitat. Normalment darrere d’un comportament agressiu està la ràbia i la ira i darrere d’un comportament passiu, la por o l’ansietat.

Cal detectar aquestes emocions, nomenar-les i legitimar-les, sobre tots en els xiquets i les xiquetes: “entenc que estàs enfadat, trist, espantat, atabalat…”. D’aquesta manera *empatizamos (ens posem en el lloc de l’altre), donem nom a l’emoció i propiciem la comunicació, eliminant el conflicte.

Però les emocions també es “contagien”, de manera que s’ha de contribuir a crear, en la llar, un clima de contagi emocional satisfactori i positiu. Per a això pot ajudar la música, l’exercici físic, el ball, el joc…en definitiva COMPARTIR, perquè la convivència siga agradable. Valorar les coses positives i minimitzar les negatives, amb més dosi de paciència i tolerància a la frustració, per a crear un clima emocional favorable.

Cada setmana es publicarà una nova “píndola emocional”.