El projecte ‘Estellés als pobles’ comença a caminar a Burjassot, l’any del centenari del poeta

23 gener 2024|Burjassot

Este matí de dilluns (22/01/2024), la Casa de Cultura de Burjassot ha sigut l’escenari per a la presentació d’Estellés als Pobles, projecte que aglutina a 40 ajuntaments i a les tres universitats públiques de la Comunitat Valenciana, formant així una xarxa de llarg a llarg del territori valencià amb un objectiu comú: commemorar el centenari del naixement de Vicent Andrés Estellés (Burjassot, 1924-1993).

Poeta, escriptor, periodista i cronista, Estellés aconseguix en 2024 el centenari del seu naixement, sent hui dia un dels més importants poetes valencians del segle XX i de la història de la poesia en valencià. Considerat el principal renovador de la poesia valenciana contemporània, Estellés és reconegut, des de molts àmbits, com el millor poeta valencià des d’Ausiàs March i Joan Roís de Corella. És per tot això que, tant Burjassot com la resta de municipis que integren Estellés als pobles, sumaran i conjuminar treball i iniciatives per a homenatjar a Estellés l’any del seu centenari.

L’alcalde de Burjassot, Rafa García, ha obert la jornada, una primera reunió de treball a la qual han assistit representants polítics, tècnics de cultura, així com els fills del poeta, Carmina i Vicent. El primer edil ha destacat la figura indiscutible de Vicent Andrés Estellés, no sols en el marc referencial de la llengua, sinó també com a poeta de prestigi a nivell internacional. ‘Estellés és patrimoni. Patrimoni cultural i patrimoni humà d’esta ciutat, però també de totes les ciutats i pobles on existix la voluntat d’enaltir la seua figura, el seu llegat i la seua valuosa obra poètica. Així que Burjassot, poble on va nàixer el poeta, serà present en totes i cadascuna de les iniciatives que, des d’esta plataforma, es prenguen per a celebrar a Estellés’, ha expressat García.

Així, al llarg de 2024, la plataforma Estellés als Pobles treballarà per a quadrar una programació que òmpliga els pobles i ciutats d’activitats de tota mena, com a concerts, teatre, dansa, lectures i recitals, audiovisuals, exposicions, etc… Una completa programació que partirà de dues premisses. D’una banda, cada ajuntament i/o universitat tindrà la màxima autonomia per a desenvolupar les activitats que cadascú tinga per gust o costum per a celebrar a Estellés. I, d’altra banda, des d’Estellés als pobles s’estan gestant algunes activitats conjuntes que es donaran a conéixer pròximament i que arribaran a totes les comarques, incloent també les de l’àmbit castellanoparlant.

Per part seua, l’Ajuntament de Burjassot ja està en disposició d’anunciar una de les accions amb les quals homenatjarà el seu fill predilecte. Es tracta de ROSA DE PAPER, una coproducció artística que, de la mà de la companyia de dansa MARROCH, del coreògraf i ballarí burjassoter, Salvador Rocher, posarà moviment, dansa i música, més si cap, a la coneguda Cançó de la rosa de paper, de Vicent Andrés Estellés.

Estellés als pobles emmarcarà les seues activitats entorn de tres àmbits o línies de treball: Estellés als pobles, Estellés al país i Estellés als xarxes. Per a posar en marxa totes les iniciatives, s’ha instat a cadascun dels ajuntaments participants a aprovar pròximament, en sessió plenària, una moció per a declarar l’Any Cultural Estellés i donar impuls administratiu i institucional al projecte.

Els municipis que intregan el projecte Estellés als pobles són Aielo de Malferit, Alboraia, Alcoi , Aldaia, Algemesí, Almassora, Almenara, Alzira, Banyeres de Mariola, Benifaió, Bocairent, Burjassot, Carcaixent, Castelló, Corbera, Dénia, Gandia, El Genovés, L’Eliana, Llíria, Manises, Moncada, Monòver, L’Olleria, Ondara, Paiporta, Petrer, Picanya, Picassent, Potries, El Puig de Santa María, Quart de Poblet, Sagunt, Santa Pola, Silla, Sueca, La Vall d’Uixó, Vilafranca, Villena, Vinaròs i Xàtiva, a més de la Universitat d’Alacant, la Universitat Jaume I de Castelló, i la Universitat de València.