Els instituts de Burjassot i l’Escola d’Adults acullen un Taller d’Educació Alimentària

21 desembre 2015|Burjassot

Saber alimentar-se d’una manera equilibrada i saludable és de vital importància per a l’equilibri i el benestar de les persones. Però, com tot, els hàbits saludables d’alimentació també s’aprenen i no obstant açò, no estan del tot presents encara en els plans d’estudi. Pensant en açò, l’Ajuntament de Burjassot, des de la regidoria d’Educació, dirigida per Laura Espinosa, ha impulsat la realització d’un Taller d’Educació Alimentària que, des del mes de novembre, s’està impartint en els centres educatius de Burjassot que tenen Educació Secundària, i també en l’Escola d’Adults del municipi.

Concretament, els qui estan rebent formació alimentària i nutricional són els alumnes de 1r i 4t d’ESO dels IES Federica Montseny (en la imatge), Comarcal, Vicent Andrés Estellés, La Fontaine i Juan XXIII. A més, també estan rebent el Taller d’Educació Alimentària els alumnes de Graduat, en primer i segon nivell de l’Escola d’Adults.

En la primera etapa d’aquests tallers, impartits per la nutricionista Sandra Amores, els joves estan treballant alguns objectius essencials com són, per exemple, aprendre a planificar un menú saludable, conéixer els grans grups que integren la piràmide alimentària i diferenciar el protagonisme que ha d’adquirir cada aliment, dins d’una planificació diària d’alimentació. A més, aquest taller també els està ensenyant a saber interpretar les etiquetes d’informació nutricional que inclouen els embolcalls dels aliments i a saber, per tant, què és exactament què s’estan menjant. Un altre bloc de formació està dedicat a aprendre i adaptar els seus hàbits alimentaris a l’activitat esportiva que realitzen, amb la finalitat d’aconseguir un major rendiment i, al temps, evitar minvaments energètics d’alguns nutrients com el calci o el ferro, tan determinants per a l’última etapa del creixement, que es produeix en l’adolescència.

La regidora d’Educació, Laura Espinosa, ha visitat dues sessions d’aquest Taller d’Educació Alimentària per a seguir, in situ, l’aprenentatge de l’alumnat i el seu interés cap a tot el relacionat amb l’alimentació, tan present entre els adolescents. El passat mes de novembre, Laura Espinosa va assistir a una sessió amb els alumnes de l’IES Federica Montseny i hui (15-10-2105) ha estat present en una sessió que tenia lloc en l’Escola d’Adults.

Coordinats per la tècnica Sandra Amores, els alumnes dels diferents centres educatius han treballat també dinàmiques de grup en les quals, entre tots i després de rebre informació més teòrica, han elaborat un model de menú saludable per a persones de la seua mateixa edat. I el resultat d’aquesta proposta de menú, realitzada per ells mateixos, mostren l’interés i l’aprenentatge que han desenvolupat, ja que arreplega algunes pautes essencials de tot menú saludable que s’aprecie com, per exemple, desdejunis a força de cereals, fruites i làctics, poca presència de brioixeria i altres aliments processats, gran protagonisme de verdures, fruites i llegums, així com hidrats de carboni i proteïnes, en quantitats moderades. Una altra dada positiva a destacar és la baixa recomanació de derivats carnis com els embotits, ajustant-se així a les recomanacions representades en la piràmide de l’alimentació.

Sens dubte, el balanç més positiu d’aquest Taller d’Educació Alimentària, impulsat per l’Ajuntament de Burjassot, naix dels mateixos testimoniatges dels alumnes, els qui en una de les sessions i en presència de la regidora Laura Espinosa i de la nutricionista Sandra Amores asseguraven haver anat canviant, des de l’inici del Taller, la seua alimentació, introduint aliments als quals, fins ara, havien fet poc cas i relegant uns altres a un segon pla.