Els veïns de Burjassot podran visitar el Jardí de la Devesa del Castell dos caps de setmana al mes

17 abril 2015|Burjassot

Els veïns de Burjassot podran descobrir la bellesa, la història i la riquesa botànica del Jardí de la Devesa del Castell gràcies al conveni de col·laboració que l’Ajuntament de Burjassot, de mans del seu alcalde, Rafa García, ha signat amb el Col·legi Major Sant Joan de Ribera, en la figura del seu director, Santiago Pons, per obrir aquest pulmó verd dos caps de setmana al mes.

Un conveni especialment significatiu en el qual la predisposició d’ambdues entitats, al costat de la col·laboració de l’Associació de Veïns del Nucli Antic, han sigut claus perquè aquesta zona verda puga ser visitada pels veïns de Burjassot. En el moment de la signatura també estigueren presents els regidors de Promoció Econòmica, Urbanisme i Policia i Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Burjassot, Emili Altur, José Ruiz i Manuel Pérez Menero, respectivament, representants de la citada associació de veïns i el tècnic municipal encarregat dels jardins, Miguel Gibaja.

L’alcalde de Burjassot, Rafa García, s’ha mostrat “especialment feliç que tots i totes puguem gaudir d’aquesta part fonamental de la història i el patrimoni del nostre poble. Han sigut mesos de treball que ara donen els seus fruits gràcies a l’esforç de tots, tant de l’Ajuntament com del director del Col·legi Major, Santiago Pons, i l’Associació de Veïns del Nucli Antic”. García no ha descartat que en el futur es puguen dur a terme més accions conjuntes amb el Castell que permeten, fins i tot, visitar aquesta joia patrimonial.

Per la seua banda, el director del Col·legi Major Sant Joan de Ribera, Santiago Pons, ha agraït també el gran treball realitzat per a la signatura del conveni, assenyalant que “ara és el moment de començar a fer passos”.

Una vegada signat el conveni, ara comença un procés important d’adequació del jardí perquè puga ser visitat amb les màximes garanties dels veïns i visitants del municipi. Així, es durà a terme la senyalització de l’itinerari a seguir en la visita al Jardí per garantir no solament la seua correcta utilització sinó també per preservar les espècies vegetals que es contemplaran i que tenen un gran valor botànic. A més, se senyalitzaran les citades espècies amb informació sobre el seu valor històric i cultural, com a part d’un monument protegit, ja que el Col·legi Major Sant Joan de Ribera està protegit mitjançant la seua declaració de Bé d’Interés Cultural (BIC).

L’Ajuntament “assumeix les tasques d’obertura i vigilància del jardí sempre que siga necessari, mitjançant personal propi” i, a més, “la gestió de les visites guiades a través del programa Rutes Guiades de l’Oficina de Sostenibilitat Local”, tal com es desprén del conveni.

Per la seua banda, el Col·legi Major “es compromet a adequar la presa d’aigua en la Real Séquia de Montcada, assegurant el correcte proveïment d’aigua per a reg en tota l’extensió de la Devesa” i, en el cas que aquesta acció no fóra suficient, “l’Ajuntament col·laboraria amb el Col·legi Major en la cerca d’un sistema de reg adequat”. D’igual manera, es compromet “a obrir al públic el citat jardí dos caps de setmana al mes”.

Per poder dur a terme les citades accions, tant l’Ajuntament com el Col·legi Major, es promourà la creació d’una Comissió Mixta encarregada de vetlar pel correcte desenvolupament no solament del conveni sinó també de les visites al jardí. Aquesta comissió establirà també els criteris per a la periodicitat i característiques de les labors de conservació del patrimoni vegetal, “l’acord quedarà plasmat en el desenvolupament d’un Protocol d’Actuació per al Manteniment de la Vegetació en el Jardí de la Devesa del Castell”.