Espai Dona treballa de manera conjunta en la coordinació d’Igualtat en els col·legis

28 setembre 2017|Burjassot

Espai Dona- Asamblea Igualdad

En aquests dies ha tingut lloc a Burjassot la primera reunió de l’Assemblea de Coordinadores i Coordinadors d’Igualtat del municipi, ens constituït el passat mes de febrer i que posa en contacte a aquestes noves figures dels centres escolars amb el Servei d’Atenció Integral a les Dones de l’Ajuntament de Burjassot, Espai Dona, amb l’objectiu de plantejar accions conjuntes que faciliten el treball en matèria d’igualtat que aquests duen a terme en els centres.

L’Assemblea de Coordinadores i Coordinadors d’Igualtat està conformada per representants dels centres escolars del municipi i, juntament amb les regidories de Polítiques d’Igualtat, dirigida per Lluna Àrias, i d’Educació, dirigida per Laura Espinosa, treballa per a desenvolupar accions efectives que servisquen per a sensibilitzar a l’alumnat.

La Regidoria de Polítiques d’Igualtat, que dirigeix Lluna Àrias, és la primera de la comarca a coordinar les seues actuacions amb les i els coordinadors d’igualtat dels centres escolars. Per a la regidora, “d’aquest marc de trobada han eixit moltes i molt bones propostes que s’han materialitzat, o es materialitzaran, molt ràpid en accions. Per exemple, hem pogut ampliar els tallers de prevenció de la violència de gènere i foment de la igualtat entre dones i homes que Espai Dona imparteix, ara també, a l’alumnat de primària. Va ser una demanda d’aquest grup de professorat articulada a través de l’Assemblea”.

Aquest òrgan està servint també com a revulsiu. Les coordinadors i els coordinadors d’igualtat dels centres es veuen recolzats i acompanyats en la seua labor, i açò impulsa també les seues iniciatives”. Com a exemple, la regidora cita les tertúlies de lectura que organitza un dels centres i que compten amb perspectiva de gènere: s’està treballant en la primera d’elles que comptarà amb la presència de l’autora de l’obra escollida. Altres exemples són les celebracions d’alguns dels centres pel Dia Internacional de la Dona (8 de Març), el Dia Internacional contra la Violència de Gènere (25 de Novembre) o el Dia de la lluita contra l’homofòbia (17 de Maig). En aquest cas, un dels centres ha destacat també el treball de la seua comissió de convivència, disminuint el nombre d’expulsions i la normalització dels casos d’alumnes LGTBI.

Aquesta figura del Coordinador o Coordinadora d’Igualtat i Convivència és una novetat introduïda en el curs 2016/17 per la Conselleria d’Educació i està integrada dins de la Comissió de Coordinació Pedagògica del centre. Tal com explica Lluna Àrias, “compta amb dues hores de dedicació setmanal per a treballar aspectes com la sensibilització de l’alumnat respecte a la desigualtat de gènere i la discriminació, l’eliminació d’estereotips i prejudicis de gènere, l’impuls de models de convivència basats en la diversitat i el respecte a la igualtat de drets i oportunitats o l’acompanyament a les xiques i els xics per a garantir l’elecció de les seues opcions acadèmiques lliures de condicionaments de gènere”.