La Casa de Cultura acull una jornada sobre Burjassot i l’eficiència en la gestió de l’aigua

18 novembre 2022|Burjassot

Des de 23/11/2022 fins a 23/11/2022

Jornada eficiencia del agua 23-11-2022 portada

Dimecres que ve 23 de novembre, a partir de les 11 h, se celebrarà a la Casa de Cultura de Burjassot la jornada “Burjassot. L’eficiència de l’aigua, camí de la ciutat intel·ligent”. La jornada està organitzada per Global Omnium, grup empresarial dedicat a la gestió de l’aigua, en col·laboració amb l’Ajuntament de Burjassot i se centrarà en el procés progressiu i constant de digitalització en el marc de la gestió de l’aigua i en el cas d’èxit de Burjassot amb la seua implantació.

La jornada es donarà per inaugurada amb les intervencions de Jorge Bielsa, alcalde de la pròxima Mislata i vicepresident de la Diputació de València i de Dionís García, conseller delegat de Global Omnium. A continuació, se succeiran una sèrie de ponències que començaran amb la que realitze María Silvestre Porcar, delegada d’Operacions a Burjassot-Aigües de València, que té per títol “Burjassot, cas d’èxit en la gestió de l’aigua urbana”. La segona ponència de la jornada, “Futur digital en la gestió de l’aigua. Enginyeria per a la sostenibilitat”, estarà a càrrec d’Amparo López, catedràtica d’Enginyeria Hidràulica en la UPV mentre que, a continuació, Francesc Hernández, catedràtic del Grup Economia de l’Aigua de la UV, exposarà la ponència “Economia de la digitalització i la sostenibilitat de l’aigua urbana”.

Les dues últimes ponències de la jornada són: “Telelectura i sectorització, instruments per a la millora de l’eficiència hidràulica”, a càrrec d’Ignacio Moreno, responsable del Departament de Sectorització en Global Omnium i “PERTE (Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica) de Digitalització de l’aigua. Una oportunitat”, a càrrec de Miguel Ángel Ayllon, de Global Omnium. La clausura de la jornada serà a càrrec de l’alcalde de Burjassot, Rafa García.

Les èpoques de sequera estan afectant cada vegada més gran part d’Europa. Segons les últimes dades de l’Observatori Europeu de la Sequera (EDO), un 47% del territori europeu es trobaria en aquesta situació de falta de precipitacions. En aquesta línia, la Comissió Europea ha qualificat de crítica una situació que precisa de l’adopció de mesures extraordinàries de gestió de l’aigua als països més afectats: Itàlia, França, Alemanya, Hongria, Portugal i Espanya. La digitalització contribueix a l’estalvi d’aigua a través de la gestió integral del seu cicle de vida, reafirmant-se com un aliat vital perquè els municipis puguen millorar la gestió d’aquest bé tan vital.

Tecnologies com la sectorització i la telelectura de comptadors permeten optimizar uns recursos que són limitats, amb un control sobre els cabals i pressions de la xarxa d’aigua i sobre el consum de cada vivenda, que evita que ningú tinga que desplaçar-se fins al comptador per a saber el que ocorre. Des de les administracions públiques és necessari continuar fent pedagogia i traslladar a la societat que l’aigua és un recurs finit. I Burjassot, conscient d’això, ja va iniciar aquest camí.