La programació del 8M en Burjassot s’acosta als joves a través del poder del teatre

26 febrer 2025|Burjassot

L’estudiantat dels instituts de Secundària de Burjassot gaudirà, al març, de dues sessions de teatre matinals que els faran eixir de les quatre parets de l’aula per a descobrir què els té preparat la quarta paret. Totes dues propostes teatrals s’emmarquen en el marc de la programació cultural amb què l’Ajuntament de Burjassot celebrarà el 8M, el Dia Internacional de la Dona.

La primera cita amb l’escena tindrà lloc el pròxim 27 de febrer, en el Centre Cultural Tívoli. Serà llavors quan l’alumnat dels instituts locals ocupe el pati de butaques per a descobrir Crash Pum Zas Ñam Guau. Es tracta d’una peça que presenta el grup IMPROBANDO II, un taller de teatre, a càrrec de la companyia EseOesE Teatre. Jara, Ania i Moira són les tres joves de 16 anys que formen aquest grup. Ambdues fan teatre de la mà de EseOEse des de ben xicotetes i dues d’elles es volen dedicar professionalment a la interpretació. Segons les seues pròpies paraules, “embarcar-nos en la posada en marxa d’aquesta peça ha sigut per a nosaltres un profund treball ple d’aventura, riures, complicitat, intimitat i aprenentatge. És per això que estem molt orgulloses del resultat i volem compartir-lo amb tots i totes les adolescents que vinguen al teatre. Estem segures que els encantarà, els commourà i se sentiran identificats i identificades immediatament”.

Quant a la temàtica de l’obra, l’enumeració d’onomatopeies del títol és, en realitat, una reflexió sobre les primeres vegades en què els joves s’enfronten a una relació sexual. Totes hem tingut una primera vegada. I mai és idíl·lica. Les actrius conten que “ens convertirem en tafaneres i atalaiarem eixes primeres experiències sexuals de cinc adolescents triats a l’atzar. Perquè, perquè siga una relació sexual, no té per què haver-hi coit. Això ja ho sabem, no? O no ho sabem?”. Caldrà veure-ho…

La segona cita amb el teatre juvenil serà el 6 de març, també en el Centre Cultural Tívoli, de la mà de “Hypatia y el hidrógeno”. És aquest un espectacle científic que, acompanyats per la gran Hypatia d’Alexandria, acosta als joves al coneixement del cosmos i en el qual voluntaris del públic participaran en experiments de Física i Química per a comprendre els elements i el seu descobriment.

Igualtat i divulgació científica es donen la mà en aquest xou que dona a conéixer a la figura apassionant que va ser Hypatia d’Alexandria. Filòsofa, astrònoma, matemàtica i dona que va créixer entre els llibres de la biblioteca més important del món clàssic, convertint-se la primera de les científiques de la Humanitat. La seua labor com a mestra i filòsofa, així com els seus valors i el seu defensa del pensament crític són un referent que ha transcendit durant generacions.