La XIX edició del projecte ‘Ser Dona al Sud’, del Fons Valencià per la Solidaritat, arriba a Burjassot

14 febrer 2024|Burjassot

Des de 26/02/2024 fins a 26/02/2024

Conferencia Ser Dona al Sud 26-02-2024

El Fons Valencià per la Solidaritat, del qual Burjassot és sòcia, celebra la XIX edició de “Ser Dona al *Sud”, un projecte de sensibilització emmarcat en a celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona. Cada any, ‘Ser Dona al Sud’ compta amb els testimoniatges de persones integrants de les entitats que treballen amb el Fons, les quals compartixen les seues experiències i lluites pels drets fonamentals en diverses parts del planeta, amb la societat valenciana, a través de diferents activitats que enguany se celebraran del 26 de febrer al 14 de març.

En l’edició de 2024, el projecte ‘Ser Dona al Sud’ acosta el testimoniatge de tres dones que han participat en el projecte de cooperació internacional “El turisme en Chiquitos: una aposta pel desenvolupament amb rostre de dona”, desenvolupat pel Fons i per la Direcció General de Cooperació Internacional al Desenvolupament de la Generalitat Valenciana. La iniciativa té com a objectiu millorar l’autonomia econòmica de la dona a través de la creació i consolidació de productes turístics sostenibles, principalment liderats per dones chiquitanes en els municipis bolivians de San Ignacio de Velasco, San José de Chiquitos i Roboré.

El projecte serà presentat a Burjassot en una conferència que tindrà lloc dilluns que ve 26 de febrer, a la Casa de Cultura, a partir de les 17.30 h. L’activitat, sota el nom “Una aposta pel turisme vivencial amb mirada de dona”, està impulsada per la regidoria de Cooperació i Desenvolupament que dirigix Isabel Mª Mora i arriba al municipi de la mà del Fons Valencià per la Solidaritat.

En la xarrada, els assistents podran escoltar de primera mà els testimoniatges de tres dones que formen part d’este projecte de creació i consolidació de productes turístics sostenibles que revertisquen en condicions bones de vida i emprenedoria per a les dones, en els llocs on es duu a terme. Així, compartiran les seues experiències a Burjassot María Luz Faldín Soriocco, artesana i membre de la Ruta ‘Saborearte’ de San José de Chiquitos; Roxana Mejía Rejala, artesana i membre de la Ruta ‘Chochís Mágico’ de Roboré i Geovanna Terceros Terceros, tècnica de Comunicació del Centre de Participació i el Desenvolupament Humà Sostenible (CEPAD), ONG boliviana.

Els municipis de la zona de Chiquitos, on es desenvolupa el projecte, tenen una població majoritàriament indígena, pertanyent a l’anomenada ètnia Chiquitana i més del 80% de la població està sota la línia de la pobresa. En este territori d’intervenció, aproximadament el 83% de l’ocupació que es genera en el sector turístic (recentment molt erosionat pels incendis forestals i pels efectes de la pandèmia de la COVID 19), està ocupat per dones, de les quals 7 de cada 10, són les principals proveïdores de la seua pròpia llar.