L’Ajuntament tracta les palmeres municipals contra el Punxegut Roig

27 juliol 2015|Burjassot

L’Ajuntament de Burjassot, des de la Regidoria de Serveis Municipals, dirigida per Manuel Lozano, i a través de la Brigada Municipal d’Obres, ha aplicat, com tots els estius, un tractament especial en les palmeres del municipi per a evitar els temuts efectes del Rhynchophorus ferrugineus, més conegut com Punxegut Roig. Encara que a Burjassot les palmeres de titularitat municipal es tracten mensualment, durant els quatre mesos més calorosos de l’any, es realitza un tractament especial i més agressiu.

Es tracta d’un tractament químic, aplicat a les nits, mitjançant el qual s’alternen les dues substàncies que s’han mostrat més efectives contra aquest insecte, Imidacloprid i Clorpirifos. Cal dir que, quan es realitza aquest tipus de tractaments sobre les palmeres, la Brigada Municipal d’Obres s’encarrega de senyalitzar-les prèviament, indicant la toxicitat del producte utilitzat, així com la seua composició i el termini de seguretat.

Durant els huit mesos restants de l’any, s’aplica un tractament biològic amb nematodes (Steinernema carpocapsae). Un tractament que, segons ha observat la Brigada, és el que millor resultat ofereix, tenint l’avantatge de no ser tòxic. En palmeres d’especial valor o difícil accés també s’aplica un altre tipus de tractament anomenat endoteràpia, que consisteix a trepar i inserir una cànula en el tronc de la palmera, a través de la qual s’aplica el producte químic.

Burjassot compta amb un equip de professionals amb àmplia experiència en el tractament d’aquesta plaga. Una experiència i coneixement obtinguts a través de nombrosos cursos de manipulació de productes fitosanitaris i cursos específics sobre el control del punxegut roig. Va ser a l’octubre de 2009, quan es va detectar el primer exemplar de palmera afectat pel Punxegut Roig, en el Parc Vicente Ferrer. Des de llavors, s’han anat realitzant, periòdicament, els tractaments oportuns per a mantenir fora de perill les palmeres de Burjassot.