Les Rutes per l’Horta tornen a mostrar la riquesa mediambiental de Burjassot al març

22 febrer 2017|Burjassot

L’Oficina de Sostenibilitat Local de l’Ajuntament de Burjassot, dirigida pel Regidor de Medi ambient, Emili Altur, ha fet públic el calendari de les Rutes per l’Horta 2017 que enguany presenta com a novetat la ruta “Xufa i orxata”, la qual s’afegeix a les de “L’Horta a través d’Estellés” i “Horta i vi”, engegades el passat curs, sense oblidar la d’observació ornitològica i la cicloruta, que tant èxit tenen entre els seus participants.

Per a participar en les rutes, la primera de les quals, “Horta i vi” es desenvoluparà el diumenge 12 de març, és necessari apuntar-se en la pròpia Oficina de Sostenibilitat Local, en el telèfon 96 364 95 15 o ben enviant un correu electrònic amb les dades personals a mediambient@ayto-burjassot.es o agenda21@ayto-burjassot.es. Totes són gratuïtes i obertes a la ciutadania, a més d’estar dirigides pels professionals de “Horta Viva”, a excepció de les d’observació ornitològica que es realitzen amb la col·laboració de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO).

Tal com s’ha assenyalat, les rutes s’inauguraran el 12 de març amb un bon sabor de boca per als seus participants ja que tindran l’oportunitat, una vegada finalitzada la ruta, de provar dos vins valencians elaborats amb les varietats que tradicionalment s’han conreat en l’horta de València. Aquesta mateixa ruta es repetirà el 21 de maig.

El dissabte 25 de març hi haurà observació ornitològica, guiada per la Societat Valenciana d’Ornitologia; ruta que es repetirà els dies 13 de maig, 7 d’octubre i 25 de novembre. En aquest cas, els participants en l’observació tindran l’oportunitat de veure diferents aus i la fauna que pobla l’horta, depenent de l’època de l’any en la qual la realitzen.

El diumenge 23 d’abril, coincidint amb la celebració del Dia del Llibre, les veïnes i els veïns de Burjassot podran gaudir d’un passeig per “l’Horta a través d’Estellés”. Aquesta ruta, que es va incloure ja en el calendari el passat any per vegada primera, consisteix a fer una passejada mentre es lligen els poemes del poeta de Burjassot i finalitzarà amb una degustació de pebrot roig torrat amb oli d’oliva, tal com descriu el poema d’Horacianes. Aquesta ruta es repetirà el 24 de setembre mentre que per a l’1 d’octubre està preparada la cicloruta, obtenint així una visió diferent de l’horta de l’Horta Nord.

El 4 de juny serà l’última de les rutes abans de les vacances d’estiu i, com no podia ser d’una altra manera, estarà dedicada a l’orxata i a la xufa. En la mateixa, els participants podran aprendre sobre el cultiu de la xufa i provar orxata elaborada de manera tradicional. Aquesta ruta es repetirà el 12 de novembre.

Tal com ha explicat el Regidor de Medi ambient, Emili Altur, aquesta última ruta, “Xufa i orxata”, és una ruta que feia temps que volíem provar. Està programada en diferents mesos per a fer-la coincidir amb el cultiu i amb la recollida de la xufa, de manera que les persones que participen en la mateixa podran veure el procés en totes les seues dimensions. Per aquest motiu és, fins i tot, recomanable, participar en les dues sessions. Hem d’aprofitar que la xufa amb Denominació d’Origen València és exclusiva de la nostra comarca, l’Horta Nord, i poca gent ho sap, però la que es conrea a Burjassot és a més molt apreciada per la seua qualitat“.