Els animals i el joc lliure i no sexista protagonitzen els manifestos llegits en el Ple Municipal

27 desembre 2018|Burjassot

Mosaico-Escudo-Ayuntamiento.jpg

El Ple Municipal de Burjassot corresponent al mes de desembre es va celebrar, en sessió extraordinària, dimarts passat 18 de desembre, avançant-se una setmana a l’últim dimarts de mes, ja que enguany és el 25 de desembre, Dia de Nadal. A més de complir amb l’Ordre del dia establit per a la sessió, durant el Ple també es va procedir a la lectura de dos manifestos.

Un dels manifestos llegits, per part de la portaveu del grup socialista, Olga Camps, i regidora de Benestar Animal, portava per títol “Els animals no són joguets”. El text pretenia sensibilitzar, arribades aquestes dates, sobre la importància de no regalar animals com de si joguets es tractara, perquè en massa ocasions, passades les festes, aquests animals regalats acaben sent abandonats. La voluntat del manifest radica a deixar de concebre els animals com a regals, sinó com a éssers vius. I, en conseqüència, tindre present que, en el cas d’adquirir un animal, s’assumeix una responsabilitat envers ell per a tota la vida, que passa per proporcionar-li aliment diari, educació, cures veterinàries, oci i benestar. El manifest també feia referència al comerç legal i il·legal de gossos, que augmenta en l’època nadalenca a causa de la forta demanda existent. En el cas de la venda il·legal d’animals, la majoria procedeixen de l’Europa de l’Est, des d’on viatgen en molt males condicions, separats de la seua mare, arribant molts malalts i alguns morts. El text acabava amb la frase “No regales un animal, no regales una vida. Ells són els nostres amics, la nostra família. Si realment no entens això, per favor, ni et molestes a pensar a portar un animal a la teua casa, perquè mai podràs oferir-li allò que requereix, i per tant, sobrarà”.

Per part seua, Lluna Àrias, regidora d’Igualtat en l’Equip de Govern, i portaveu del grup municipal Compromís, va procedir a llegir la Declaració Institucional per a declarar Burjassot com a municipi promotor del joc lliure i no sexista. Assumint que les Administracions, fins i tot les més pròximes, han de promocionar l’equitat i la igualtat de drets entre la seua ciutadania i que és necessària una implicació més important i simbòlica de Burjassot amb els principis del joc lliure de sexisme, la Declaració contenia l’assumpció de diferents punts com són: manifestar el compromís de l’Ajuntament amb una educació igualitària que fomente els valors d’equitat, tolerància i respecte cap a les persones, independentment del seu gènere, ètnia, religió, o opcions polítiques, així com declarar Burjassot com a poble compromés amb els principis del joc lliure d’estereotips i promotor del joc no sexista. La declaració també contempla que aquest principi estiga present a l’hora de promoure accions lúdiques dirigides als xiquets i xiquetes del municipi, reiterar el suport de l’Ajuntament a la campanya “Deixa’m jugar, deixa’m ser”, impulsat des d’Espai Dona i el Servei Psicopedagògic Municipal i garantir que aquesta campanya arribe a tots els centres escolars del municipi, incloses les Escoles Infantils Municipals, de 0 a 3 anys.