Els Gaspar Arcón, pare i fill de Burjassot, referents mundials en el món del tirachines

10 setembre 2018|Burjassot

Campeones tirachinas

Gaspar pare i Gaspar fill; Gaspar al quadrat; Gaspar Arcón Gauses i Gaspar Arcón Montesinos són els dos burjassoters, pare i fill, que estan revolucionant el món del tir amb tirachines, al mateix temps que treballen a reivindicar aquesta pràctica esportiva com un esport tal com Déu mana, present fins i tot en els Jocs Olímpics.

De moment, tots dos estan exultants d’alegria ja que, en poc més de tres mesos, han aconseguit proclamar-se Campions d’Espanya i del Món, en el tir amb tirachines. Primer va arribar el Campionat del Món, la primera edició del qual es va celebrar al mes juny en Gualdo Tadino (Perusa). Fins allí es van traslladar els tiradors burjassoters per a competir entre més de 200 tiradors, procedents de dèsset països diferents, entre els quals destacaven Xina, Anglaterra o la pròpia amfitriona, Itàlia.

Entre els 22 tiradors espanyols, Gaspar fill i Gaspar pare estaven entre els huit millors que conformaven els equips A i B a l’hora de competir. I van ser ells dos junt juntament amb un tirador procedent de Castella-la Manxa i dos del País Basc, dues comunitats autònomes on l’afició per aquesta modalitat està molt arrelada, els que es van alçar amb la victòria. I és que l’equip espanyol, amb tots dos “Gaspares” en les seues files, es van alçar Campions del món, en la categoria de precisió per equips, després de disputar una emocionant final contra l’equip representant de Xina. El tercer lloc de la classificació va ser per a Itàlia, l’amfitriona.

Dos mesos després, i amb el Campionat del món del món en la butxaca, els burjassoters Gaspar A. Gauses i Gaspar A. Montesinos, juntament amb excel·lent tirador manxec José Alejandro Belinchón Benito, han tornat a pujar-se al podi, aquesta vegada en el Campionat d’Espanya, celebrat al mes d’agost a Avilés (Astúries), també en la categoria de precisió per equips. A Avilés, es van ajuntar més de 150 tiradors procedents de díhuit comunitats autònomes i aquests dos amants del tirachines van tornar a pujar al calaix.

Al seu poble, i quan no toca eixir a competir, aquests dos experts tiradors practiquen, realitzen exhibicions i desperten l’afició entre els més menuts sempre que poden. Entorn de l’Entitat Cultural Valenciana El Piló, en la seua secció de Jocs Tradicionals, el tir amb tirachines està present i els seus afeccionats ho mostren i practiquen en diferents celebracions o jornades festives, tant a Burjassot com en altres municipis.

Amb més de quinze anys dins d’aquest món, aquests dos burjassoters estan en el punt de mira d’aquesta modalitat. Mentre avancen en la seua reivindicació per fer d’aquesta pràctica un autèntic esport, reconegut com a tal i amb federació internacional, Gaspar pare i Gaspar fill també treballen l’art de l’elaboració de la seua eina de tir i, en la seua pàgina de Facebook, es pot observar el mestratge que tenen a l’hora de fabricar tirachines, de manera totalment artesanal.