El pilons de Les Sitges, peces d’un “tres en ratlla” casolà per a entretenir als més menuts

31 març 2020|Burjassot

Tres en raya con Silos

Els dies de confinament a casa donen per a molt i, al marge de les obligacions i rutines, que n’hi ha tant per a adults com per a xiquets, la jornada ha d’incloure també espais de temps dedicats a l’oci i al joc. I si és en família, molt millor.

Així, des dels departaments del Cultura i Joventut de l’Ajuntament de Burjassot, s’ha llançat una divertida proposta que consisteix en la confecció casolana del clàssic “marro” o “tres en ratlla”, però tenint com a peces fonamentals els singulars “pilons”, és a dir les tapes de les emblemàtiques sitges de Burjassot, que també es podran fabricar a casa, a partir de pasta de modelar i uns quantes armelles.

Amb aquesta original proposta, ideada pels tècnics municipals de Cultura i Joventut, es persegueix, d’una banda, oferir als més xicotets de la casa una activitat creativa per a realitzar a casa que, una vegada realitzada, es converteix en un joc tradicional, dels de tota la vida, d’eixos que fan pensar i amb el qual s’han entretingut moltes generacions. I d’altra banda, també està implícita la voluntat de continuar posant en valor el major símbol del patrimoni històric i cultural de Burjassot. Les Sitges i, sobretot, els seus peculiars pilons, estan presents i són intrínsecs a la personalitat del municipi. Donen nom a associacions, clubs esportius i col·legis; s’han reproduït en diferents objectes de decoració modelats en ceràmica, i fins i tot són els obsequis simbòlics de premis literaris locals. I ara, en temps de coronavirus, i amb massa hores confinades a casa per davant, les Sitges tornen a guanyar protagonisme, desitjant que – per què no? – siguen objecte de conversa o de moments per al record, mentre el tauler va prenent forma.

Els nostres menuts– comenta l’alcalde, Rafa García, són sens dubte un dels col·lectius que més està patint les conseqüències del confinament. Per això, també mereixen una atenció especial a l’hora de proporcionar-los eines, jocs o estratègies que, en companyia dels seus majors, els allunyen de l’avorriment i els provoquen curiositat. Aquest original marro és una contribució a aconseguir aqueix objectiu, mentre acostem el nostre preuat patrimoni als més xicotets de la casa, gràcies a la idea i aportació dels tècnics de cultura i joventut”.

Per a la fabricació d’aquest “tres en ratlla” amb sabor burjassotense, s’ha elaborat un VÍDEO tutorial que ja està disponible en la web municipal i en les xarxes socials de l’àrea de Cultura i Joventut, en el qual s’explica, pas a pas, com elaborar aquest entretingut joc de taula, així com la llista de materials que es necessiten per a la seua confecció i que és molt fàcil tindre per casa.

A més de la pasta per a modelar, que també es pot fabricar a casa si no es té ja feta, bastarà amb uns retoladors, uns folis i una xapa, tisores i cola, pinces de la roba o taps de botella i poc més. Elaborat el tauler i els pilons ja només queda posar-se a jugar fins a cridar: tres en ratlla!