Patrimoni aprovarà un procediment urgent sobre el conjunt de les Sitges per a reconstruir el mur perimetral

18 setembre 2018|Burjassot

Derrumbamiento Los Silos

La quantitat d’aigua que ha caigut aquesta matinada a Burjassot, prop de 70 litres per metre quadrat, ha tingut conseqüències lamentables en el monument per antonomàsia del municipi, el Pati de Les Sitges, que ha vist com s’ha esfondrat una part del seu mur perimetral, el que recau al Passeig Concepción Arenal.

Després de veure l’envergadura de l’esfondrament, que no ha afectat a cap de les sitges, de fet les obres que ja s’estaven realitzant al pati han fet possible que es consolidara la zona afectada per les mateixes i que el túnel de camí a la sitja no s’haja vist afectat, l’alcalde de Burjassot, Rafa García, ha comparegut davant els mitjans de comunicació per a explicar els fets i les accions que es duran a terme de manera immediata.

Acompanyat de la portaveu de Compromís, Lluna Àrias, al costat de la resta de representants de l’Equip de Govern Municipal, els tècnics de Patrimoni de la Conselleria, els tècnics municipals i el director de l’Institut Municipal de Cultura i Joventut, Antonio Collado, l’alcalde de Burjassot, Rafa García, ha destacat que el més important “és que el monument en la seua part interior i les pròpies sitges no s’han vist afectats. Ara hem de veure el grau d’afecció del mur de contenció, que és el que s’ha esfondrat, al voltant de 20 metres, i, a partir d’ací, al costat dels tècnics de Patrimoni, en un treball conjunt, iniciar per procediment d’urgència la retirada dels enderrocs, que podria ser demà mateix, i la consolidació del mur”.

Desenrunament que es podrà iniciar en 24 hores” en paraules de García, ja que, la tècnic de Patrimoni de la Conselleria, present en la roda de premsa, ha anunciat que s’aprovarà, per part de la Directora de Cultura i Patrimoni una resolució de caràcter immediat amb l’objectiu de frenar la deterioració de la part del mur que s’ha esfondrat. Amb aquesta mesura d’urgència, es podrà començar a desenrunar la zona afectada, fent-ho de manera precisa i cuidant de tots i cadascun dels elements que actualment s’han després.

L’Ajuntament és coneixedor de la deterioració del monument i hem dut a terme infinitat d’accions per a mantindre-ho en les millors condicions”, ha continuat ressaltant García que ha destacat la importància “de les obres que ja s’estan realitzant perquè el mal no haja sigut major. A més, no hem desistit de la nostra obstinació que altres administracions, com l’Ajuntament de València, propietari del monument, la Diputació, la Generalitat i fins i tot el Ministeri de Foment, amb els tècnics del qual em vaig reunir fa a penes una setmana, ens ajuden a mantindre i rehabilitar Les Sitges, el valor sentimental de les quals per al nostre poble és infinit”.

En una primera acció, es procedirà a dur a terme diferents mesures per a evitar, amb medis físics, que l’aigua continue entrant en el mur, de finals del segle XVI, ja que la previsió meteorològica anuncia pluges de nou per a aquests dies. Aquesta serà la primera i més urgent de les actuacions que es realitzen al costat de la retirada dels enderrocs i la classificació d’aquests.

L’alcalde de València, Joan Ribó, també ha visitat el monument aquest matí, i ha manifestat la “total predisposició de l’Ajuntament de València per a fer el necessari per a poder agilitar la reparació del mur del Pati de les Sitges, ja que per a l’Ajuntament de València, el monument de les Sitges també és molt important i col·laborar en el que ens siga possible”.