Un manifest institucional i una reivindicativa peça de teatre culminen les activitats contra la Violència de Gènere a Burjassot

1 desembre 2015|Burjassot

Del 20 al 25 de novembre, l’Ajuntament de Burjassot, des de la Regidoria de Benestar Social, Igualtat i Desenvolupament Local, dirigida per Lluna Àrias, va dur a terme una sèrie d’activitats que, des de diferents perspectives i totes elles organitzades per Espai Dona, van inundar el municipi d’un crit comú contra la Violència de Gènere.

Les activitats van començar el divendres 20 de novembre, amb la xerrada “Una mirada a la dona refugiada” que va arribar de la mà d’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats). Després d’aquesta primera activitat que va comptar amb la presència de nombrós públic, el diumenge 22 de novembre, més de 1.000 persones van creuar la línia de meta de la VI Volta a Peu de Burjassot contra la Violència de Gènere i les Drogodependències, “De qui depén? Depén de tu”. Després dels quatre quilòmetres recorreguts, tots els participants van aprofitar per fer-se fotos del moment en el photocall que s’havia muntat, amb frases motivadores com “De qui depén?, Depén de tu”, “Jo trie el meu camí” o “Sóc important”, entre unes altres.

El dilluns 23 de novembre, la Casa de Cultura va acollir la presentació del curtmetratge “María”, de Javier De Arozamena, sobre violència de gènere. El visionat del curt, va estar completat amb una xerrada – col·loqui en la qual van participar la regidora Lluna Àrias, José Antonio Burriel, president de l’Associació “No més Violència de Gènere”, la fiscal Susana Gisbert, la periodista Loreto Ochando i l’escriptora Alicia Muñoz.

Alicia Muñoz Alabau va ser la protagonista de la vesprada del dimarts 24 de novembre, amb la presentació del seu llibre “Ponerse alas”, una novel·la amb la qual Alicia reivindica la fortalesa femenina i l’important paper de la dona en la societat a través de Carmen, Ana i Fernanda, tres dones que, després de viure durant molt temps en l’ombra de si mateixes, sotmeses i maltractades, aprenen a retornar-se la felicitat a la qual, per dret, tota persona ha d’aspirar.

Finalment, el 25 de novembre, Dia contra la Violència de Gènere, les activitats a Burjassot van culminar a la vesprada. El Saló d’Actes de la Casa de Cultura va acollir un acte institucional que va començar amb un emotiu i respectuós minut de silenci com a símbol de solidaritat i homenatge a totes les víctimes que s’han produït a Espanya, al llarg de 2015, per violència de gènere. Cadascuna d’aquestes dones assassinades va estar recordada amb el símbol d’una vela encesa. A continuació, la regidora Lluna Àrias va llegir el Manifest contra la Violència de Gènere acompanyada sobre l’escenari de diferents representants del Fòrum de Participació per la Igualtat de Gènere del municipi. Tot seguit i, com a tancament d’aquesta setmana d’activitats contra la Violència de Gènere, el Grup de Teatre Juan José Navarro de l’AV Lauri Volpi va posar en escena “Salir corriendo”, una reivindicativa peça teatral amb la qual, servint-se de música, llenguatge gestual i xicotets monòlegs, el grup va escenificar situacions d’assetjament, maltractament i menyspreu cap a la dona, però també mostres, gestos i actituds que mostraven la força que la dona té dins de si mateixa, per lluitar i acabar vencent sobre aquest tipus de situacions.